Festivalul “Tata Oancea” de poezie în grai, la Bocşa

Casa de Cultura Bocsa

Poezia dialectală este reprezentativă pentru zona Banatului, lucru demonstrat şi de numeroasele festivaluri de gen organizate în judeţele Caraş-Severin şi Timiş, precum şi în provincia autonomă Voivodina (Serbia).

Unul dintre cele mai vechi festivaluri de creaţie şi interpretare a poeziei în grai bănăţean din ţară este Tata Oancea, care anul acesta a ajuns la cea de-a XXXVIII-a ediţie. Evenimentul este dedicat omului de cultură Petru E. Oancea, cunoscut sub pseudonimul Tata Oancea, unul din cei mai de seamă creatori de literatură dialectală, editor şi redactor al revistei „Vasiova“ (1929-1947). Ca şi în anii trecuţi, festivalul Tata Oancea se desfăşoară pe două secţiuni – creaţie şi interpretare – dar şi pe grupe de vârstă (preşcolar, ciclurile primar, gimnazial – liceal, şi adulţi). Ediţia din acest an va avea loc în 31 octombrie pentru copii şi adolescenţi (creaţie şi interpretare), iar pentru adulţi pe 1 noiembrie.

Potrivit regulamentului, la secţiunea Creaţie pot participa creatori în grai, indiferent de vârstă, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor. Fiecare participant are dreptul să se înscrie cu un număr de cel mult cinci lucrări. Acestea (dactilografiate sau redactate la computer) vor fi transmise pe adresa Casei Orăşeneşti de Cultură din Bocşa, str. 1 Decembrie 1918, nr. 43, cod 325300, jud. Caraş-Severin, cu menţiunea „Pentru festival”, în trei exemplare, până la data de 27 octombrie. La secţiunea Interpretare pot participa recitatori de orice vârstă îmbrăcaţi, obligatoriu, în costum popular specific subzonei din care provin.

Juriul, format din specialişti în folclor, va aprecia evoluţia participanţilor ţinând cont de mimică, gestică, dicţie şi cursivitate, iar în caz de egalitate, pentru departajare, de costumul popular. Fiecare unitate de învăţământ este obligată să-şi înscrie cadidaţii tot până pe 27 octombrie.

Evenimentul se desfăşoară în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie, iar înscrierile se pot face până pe 27 octombrie.

Organizatorii festivalului sunt Primăria Bocşa şi Casa Orăşenească de Cultură din localitate, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles