[AUDIO] Există interes pentru plantele medicinale din Caraş-Severin

Interesul agenţilor economici de profil pentru plantele medicinale din Caraş-Severin s-a menţinut la parametrii din anii trecuţi.

Anul acesta doar trei operatori s-au arătat interesaţi să încheie contracte de vânzare cu Direcţia silvică judeţeană – gestionarul fondurilor forestiere proprietate a statului, la licitaţia care a avut loc, deşi plantele recoltate sunt generatoare de profit pe pieţele de profil, spune Dan Câmpan – purtătorul de cuvânt al instituţiei judeţene.

Căutate pe piaţă sunt florile de tei, iarba de sunătoare, tecile de fasole şi cetina. Preţurile de achiziţie pe kilogram fără TVA sunt de 10 lei la tei, 2 lei la sunătoare, 1,5 lei la tecile de fasole uscate şi de 60 de bani la cetina pachetizată. Faţă de anul trecut preţurile au crescut cu aproximativ 10 la sută, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei silvice Caraş-Severin.

Pentru obţinerea unui kilogram de plante medicinale uscate este necesară recoltarea unei cantităţi cuprinsă între 4 şi 6 kg de plante în verde dar, este imperios necesar să cunoaştem perioada optimă şi condiţiile în care acestea trebuie recoltate. Astfel, teiul se recoltează în lunile iunie-iulie, iar sunătoarea în lunile iulie-august, atunci când inflorescenţa este maximă. Menţionăm faptul că, în general, plantele medicinale se recoltează pe timp uscat, dimineaţa, după ce roua s-a evaporat sau după-amiază, până la apusul soarelui. La sunătoare se culege prin tăiere vârful tulpinilor înflorite, evitându-se smulgerea din rădăcini.

Pentru utilizarea în scopuri medicinale plantele sau părţile de plantă se usucă în snopi mici, atârnate în aer, la umbră sau la soare, de la caz la caz, sau în poduri bine aerisite, puse pe coli de hârtie, site, rogojini sau prelate curate. Înainte de uscare se va proceda la o condiţionare a părţilor de plantă, înţelegând prin aceasta îndepărtarea corpurilor străine, a părţilor din plantă care nu sunt indicate pentru utilizare sau părţile alterate.

În cazul în care persoanele fizice au recoltat sau vor recolta unul dintre produsele enunţate: flori de tei, sunătoare, teci de fasole Direcţia silvică le recomandă să ia legătura cu personalul silvic inclusiv pădurarii din localităţile de domiciliu sau învecinate pentru a-i îndruma spre punctele de achiziţie.

De asemenea, Direcția Silvică Caraș-Severin pune pe piață în acest an o cantitate de 7 tone de cetină de brad provenită de la arbori doborâți în procesul de exploatare a lemnului. Cetina poate fi achiziționată de la ocolalele silvice: Rusca Montană, Oțelu Roșu, Reșița, Bozovici, Anina, Văliug, Mehadia, Băile Herculane, în măsura în care sunt autorizate la tăiere parchete din care se recoltează specia brad.

Afinele si zmeura din flora spontană din Munţii Semenic şi Ţarcu, din cauza căderilor de grindină, nu fac parte anul acesta din schema fructelor de pădure destinate desfacerii pe piața de profil, a mai spus Dan Câmpan. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles