Guvernul urmează să renunţe, astăzi, la Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Codurilor Penale, care a generat, în ultimele zile, proteste de amploare în toată ţara.

Executivul se reuneşte în scurt timp într-o şedinţă specială, la Palatul Victoria. Aseară, premierul Sorin Grindeanu spunea că a luat această decizie pentru că nu vrea să rupă România în două, să o dezbine. Este o decizie care apare după cinci zile de manifestaţii puternice în Bucureşti, dar şi în alte oraşe ale ţării, precum şi în străinătate.
Chiar în acest moment, în faţa sediului Guvernului sunt câteva sute de persoane cu steaguri tricolore şi pancarde. Pe una dintre acestea scrie: „Suntem cu ochii pe voi”. Sunt foarte mulţi tineri, unii chiar fac mişcare pedalând pe biciclete. Sunt şi copii, dar şi studenţi veniţi în această dimineaţă în semn de solidaritate, din Cluj-Napoca.

Tot aseară, premierul Sorin Grindeanu mai spunea că este nevoie, totdată, de punerea în concordanţă a Ordonanţei 13 cu decizia CCR şi, în acest sens va iniţia rapid consultări cu celelalte formaţiuni politice, excluzând pragul de 200.000 de lei.
În opinia sa, argumentele guvernului avute în susţinerea acestei ordonanţe nu au fost bine comunicate şi de aici s-au iscat tot felul de confuzii şi distorsiuni.

Mai mult, Ministerul Justiţiei şi ministrul Florin Iordache îşi vor asuma consecinţele pentru acest demers – mai spunea aseară premierul. Vom vedea astăzi cum se va tranşa această problemă delicată, care a generat cele mai mari proteste după 1989. RRA