[EXCLUSIV] Prima prelevare de plasmă cu anticorpi pentru COVID-19, din Caraş-Severin a fost realizată la Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa

Prima prelevare de plasmă cu anticorpi pentru COVID-19 din Caraş-Severin a fost realizată astăzi, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa. Un tânăr în vârstă de 27 de ani care s-a vindecat de noul coronavirus a donat sânge, din care a fost obţinută plasma necesară vindecării persoanelor infectate cu SARS CoV 2, în stare gravă.

Tânărul a venit la centrul de donare din propria iniţiativă fără să mai aştepte programare necesară pentru astfel de cazuri, dar totul a decurs fără probleme ne-a declarat în exclusivitate, coordonatorul Unităţii de Transfuzii, medicul Rodica Neaga.

“Tânărul care a venit să doneze astăzi, plasmă îşi dorea foarte tare să afle dacă are sau nu anticorpi, normal şi eu doresc să văd dacă anticorpii se păstrează mult timp în sângele celui care a fost bolnav de COVID-19, aşa cum spun experţii. Transfuzia s-a făcut integral pentru că noi nu avem aparat de plasmafereză, am obţinut o plasmă zic eu benefică. Donarea a avut loc în condiţii normale, i-am făcut şi analizele în predonare la fel ca la orice alt donator. Mai mult decât atât am fost plăcut surprinşi să vedem că acest tânăr a mai donat sânge şi în trecut la centrul nostru aşa că ştia ce trebuie să facă. Urmează testările mâine, testări care se fac pentru acest donator şi trimitem probele la Bucureşti pentru testarea de anticorpi. Deci, dânsul a venit întâmplător astăzi la noi, nu am apucat să-l programăm dar ne-am bucurat că a trecut astăzi pragul unităţii de Transfuzie. Pentru că în judeţul Caraş-Severin nu mai avem din fericire niciun caz de COVID-19 o să congelăm plasma că nu se ştie dacă vine un nou val, trebuie să fim pregătiţi“, ne-a declarat în exclusivitate, astăzi medicul Rodica Neaga.

După recoltare, conform protocoalelor, sunt trimise probe la Institutul National de Hematologie Transfuzională din Bucureşti pentru a fi efectuată testarea în vederea identificării prezenţei tuturor virusurilor transmisibile.

După testare, rezultatele probelor vor fi trimise la Centrul de Transfuzie Sanguină din Reşiţa într-un termen de 5 zile, urmând ca apoi plasma să fie utilizată sau păstrată pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 aflaţi în stare gravă.

De același autor

Related Articles