Drumurile din Caraş-Severin “pavate” doar cu…intenţii bune

Drumurile din Caraş-Severin au fost subiect de dezbatere în plenul ședinţei ordinare din această lună. Indiferent de culoare politică, toţi consilierii au fost de acord că acestea sunt praf.

Tronsonul Slatina-Timiş – Brebu Nou a fost adus în discuţie de consilierul PSD, Ioan Spânu : ”Drumul este în continuă degradare. Balustradele sunt distruse de accidente, căderi de copaci şi altele . Nimeni n-a intervenit. S-au colmatat rigolele, şi sunt aşa de ani buni. Pe tronsonul Slatina-Timiş-Brebu Nou deja carosabilul este raşchetat pe suprafeţe mari şi nu s-a mai pus nimic pe el.”

Următorul tronson menţionat a fost Lupac – Grădinari despre care s-a spus că a înghiţit cu reparaţiile atâţia bani încât s-ar fi făcut autostradă cu 3 benzi. Consilierul PNL, Ghiţă Sporea s-a plâns că „acolo îţi rogi moartea. Îs cratere în şosea. Dai cu roata, acolo îţi rămâne toată caroseria”.

Consilierul PNL Ion Cojocaru a adus în discuţie drumul de la Copăcele pe care localnicii îl ocolesc şi trec prin Cornuţel-Banat. „Cetăţenii de acolo sunt supăraţi că le distruge şi ce au ei. Sunt şi transporturi mari, de lemn.Să puneţi ceva cât de cât”-s-a rugat Cojocaru.

Iar consilierul PMP, Paul Purea a declarat că drumul de la Şopot la Bozovici reprezintă o prioritate de viaţă şi de moarte, pentru că bolnavii din Şopot şi alte comune nu pot ajunge la Bozovici, la spital .

Bugetul pentru întreţinerea şi repararea drumurilor pentru acest an este foarte mic, de numai 8 milioane de lei şi se află în procedură de licitaţie, dar această sumă nu rezolvă problema. Consilierul PSD Ioan Crina a venit cu o soluţie : creditele. „Judeţul nostru are o mare problemă: drumurile.Şi nu de-acum, de ani de zile. Dacă nu facem o abordare serioasă şi continuăm să umplem gropile la intervenţia unora şi altora (mă iertaţi, dintre consilieri), nu rezolvăm nimic. Ajungem şi peste 4 ani în aceeaşi situaţie. Eu zic să se facă o estimare, nişte studii de prefezabilitate pe toate drumurile. După părerea mea, poate vom face unul sau două drumuri din fonduri europene, poate vom face două-trei cu finanţare guvernamentală dar, singura sursă viabilă pentru viitor sunt creditele.”

Cu toate că această problemă este foarte bine cunoscută, deocamdată nu se poate face mare lucru –spune preşedintele Consiliului Judeţean Silviu Hurduzeu. Acesta nu vrea doar să repare, ci să modernizeze: „Să începem să modernizăm drumurile, nu doar să le reparăm. Iar când le modernizăm, efectiv să le modernizăm, pentru că vă pot da exemple de drumuri judeţene modernizate şi atunci o să vă rog pe toţi să mergeţi să vedeţi aceste drumuri modernizate cum arată- şi pe mulţi bani modernizate. Pentru că aşa este uşor după 2-3 luni de mandat să se spună că sunt gropi în asfalt. Ştiu că sunt şi asta a fost, dacă vreţi, pentru toate partidele temă de campanie. Însă ceea ce s-a stricat în mulţi ani nu poate fi reparat peste noapte. Modernizarea nu se poate face în nici un caz pe banii Consiliului Judeţean pentru că bugetul nu poate susţine asta. Am spus-o şi o spun, prioritatea mea este să modernizez drumurile, dar modernizări care să se facă efectiv, nu cum s-au făcut până acum.”-a concluzionat Silviu Hurduzeu

Şi totuşi, până se va stabili o strategie, până se vor găsi bani, drumurile vor rămâne aşa cum sunt acum. Adică foarte proaste .

 

Cele mai citite

Related Articles