Drum lin în lumină, Ivan Patzaichin!

Ivan Patzaichin a trecut în neființă!
Cel mai mare canotor român, unul dintre marii sportivi ai planetei, un OM extraordinar, Ivan Patzaichin s-a stins din viață astăzi la Arhetip a ceea ce înseamnă erou modern, Ivan Patzaichin a străbătut prin forțe proprii drumul lung cât o viață din inima Deltei Dunării până la succesul absolut în toate domeniile.

Indiferent că ne gândim la sportul de înaltă performanță, de implicarea socială sau de civilizarea Capitalei prin redarea Dâmboviței către bucureșteni, Patzaichin a reușit mereu cu zâmbetul pe buze.

Talentul, munca și tenacitatea i-au adus medalii de aur.

Și la propriu, de la Olimpiade până la orice alt concurs, și la figurat. Căci de aur sunt urmele lăsate de acest campion în sufletul unui întreg popor.

Născut pe 26 noiembrie 1949, în localitatea Mila 23 din județul Tulcea, Ivan Patzaichin a fost cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint în 1972, 1980 și 1984.

Foarte interesantă este povestea alegerii numelui său de botez…Ivan Patzaichin s-a născut în ziua în care în satul său se sărbătorea Hramul Bisericii din Mila 23, iar părintii săi au decis să poarte numele Ivan, sfântul zilei respective.

Chiar în ziua în care a împlinit 70 de ani, marele sportiv a fost decorat de președintele Klaus Iohannis.

Ivan Patzaichin a primit deasemenea și Colanul de Aur, cea mai inaltă distincție a Comitetului Olimpic și Sportiv Român precum și titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitătii Naționale de Educație Fizică și Sport.

Patzaichin a făcut parte din Clubul Sportiv Dinamo București timp de, atenție, 43 de ani, dintre care 18 ani în calitate de sportiv și 25 ani ca antrenor, timp în care a participat la nu mai puțin de 5 Olimpiade!

Poate cea mai interesantă poveste legată de cariera sa este cea în care a ajuns campion cu pagaia ruptă…

În 1972 în seriile de calificare la cursa de 1000 metri, după start la primele lovituri, pagaia cu care vâslea Patzaichin s-a rupt.
Regulamentul de concurs permitea oprirea cursei dacă se produceau nereguli în primii 25 de metri insă, arbitrii nu au observat când Ivan a ridicat pagaia și a arătat că aceasta fusese ruptă.
Din cauza valurilor, barca a depășit linia celor 25 de metri și Ivan s-a văzut nevoit să continue cursa cu restul pagăii, încercând să nu depăsească linia culoarului.

După 3 minute de la sosirea penultimului sportiv, Ivan s-a apropiat de sosire, în apluzele publicului, care nu avea cum să vadă că el se folosea doar de un ciot din pagaie.
După terminarea cursei a fost declarat descalificat prin abandon, contrar regulamentului care nu prevedea un barem de timp în care să se desfăsoare proba.

După contestații din partea oficialilor români, lui Ivan i s-a acordat dreptul de a participa la recalificări.
Următoarele curse, recalificări, semifinale și finala, au fost câștigate de Ivan într-o manieră categorică, el ajungând astfel campion olimpic.

A participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară, la care a cucerit 7 medalii: 4 de aur și 3 de argint. A mai câștigat 22 de titluri la Campionatele Mondiale și o medalie de aur la Campionatele Europene.

În anul 1990, Comitetul Olimpic Internațional i-a oferit cea mai inaltă distincție a acestui for, respectiv Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român detinător al acestei distincții. În anul 2000 a primit Ordinul Național “Serviciul Credincios” în gradul de Ofițer , iar în anul 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” în clasă I . În 2010 a fost distins cu Decorația Regală “Nihil Șine Deo”, primit prin ordinul Majestătii Sale Regele Mihai I, Șeful Casei Regale a României. La 1 decembrie 2004, Ivan Patzaichin a fost înaintat la gradul de general de brigadă, în rezervă.

Ivan Patzaichin nu a iubit doar Delta Dunării, el a făcut și Dâmbovița să prindă viată! Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a crezut mereu că apa această are potențial. Și a încercat ani de zile să-l scoată la lumină.

Lângă Biblioteca Natională, la Podul Unirii, Ivan Patzaichin a creat un întreg „ecosistem” dedicat legăturii dintre bucureșteni și Dâmbovița!
Proiectul „Dâmbovița Smart River” a constat în crearea unei insule, „Debarcaderul verde”, canotci, Sup-uri, culoare, veselie și mobilitate!

In cadrul campaniei „Eu aleg România – 100 de povești de aur ale sportului romanesc”, BucureștiFM și Radio Romania Regional au prezentat AICI povestea amiralului flotilei românești de caiac-canoe! >>> http://www.eualegromania.ro/2016/05/24/ivan-patzaichin-amiralul-flotilei-romanesti-de-caiac-canoe/

Dealtfel BucureștiFM a prezentat la Targul International  Gaudeamus cartea „Ascultându-l pe Ivan”, cartea lansata la Targul International de Carte Gaudeamus 2015 dedicate marelui campion roman Ivan Patzaichin!

In octombrie 2020 a vorbit in direct pe 98,3FM despre noul proiect, ”Prietenii apelor”, dar și despre rowmania.ro în matinalul ”Bună dimineața, București!” omul care nu mai are nevoie de nicio prezentare: Ivan Patzaichin. Matinalii Andreea și Alex au vâslit alături de Ivan pe 98.3 prin toate proiectele sale.

La Targul Gaudeamus Radio Romania, Ivan Patzaichin ne-a prezentat in exclusivitate pentru BucurestiFM, alaturi de Cristian Teodorescu si Alina Jantea, cartea ”Comoara din Deltă”, un volum de „relatări ale copiilor din Delta Dunării despre lumea lor”, o carte ce conține poveștile și aspirațiile unor copii din Deltă.

bucurestifm.ro

De același autor

Related Articles