Din această lună, persoanele cu vârsta peste 40 de ani pot beneficia gratuit de un set de investigaţii medicale de prevenție

Persoanele cu vârsta peste 40 de ani pot beneficia, gratuit, din această lună de un set de investigaţii medicale de prevenție. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe informează că laboratoarele vor fi obligate să facă aceste investigații chiar dacă nu mai au bani prevăzuți pe luna respectivă, pentru că aceşti bani le vor fi decontaţi în perioada imediat următoare.

Şi de această dată monitorizarea pacienţiilor intră în sarcina medicilor de familie.

Cei care au împlinit 40 de ani vor beneficia de un set de trei consultații oferite de medicul de familie, în baza cărora se pot prescrie și anumite analize medicale gratuite.

Adrian Gheorghe, președinte CNAS”De exemplu, analize de laborator ca parte a evaluării pe care o face, aceste consultaţii vor fi decontate din fond peste valoarea de contract pe care o au furnizorii de paraclinice, deci, practic, vor fi suplimentate sumele, astfel încât pacienţii care trec prin acest proces al consultaţiei preventive să nu întâmpine niciun obstacol în efectuarea analizei prescrise de medic.″

Setul de monitorizare va cuprinde trei întâlniri cu medicul de familie:

-Prima întâlnire cuprinde evaluarea factorilor de risc. Pacientul va completa un chestionar despre starea sa de sănătate, dacă suferă de anumite boli, dacă prezinta anumiți factori de risc, de pildă, dacă fumează și dacă cineva din familie a avut o anumită afecțiune, la care ar putea fi şi el predispus.

-A doua consultație se numește ″intervenţia asupra factorilor de risc″⁣. În cazul în care în familie există o persoană care are, de exemplu, ciroză, cancer ori diabet, persoanei care face consultația i se vor da sfaturi care să diminueze riscul de a se îmbolnăvi și ea.

-Iar a treia consultație este cea de monitorizare.

De același autor

Related Articles