Dezinteres din partea părinţilor pentru administrarea dozei de rapel a vaccinului ROR la copiii cu vârsta de 5 ani

Medicii de familie din Caraş-Severin le reamintesc părinţilor importanţa schemei naţionale de vaccinare, la început de an şcolar. Din păcate atât la nivel local cât şi la nivel naţional există un dezinteres pentru administrarea dozei de rapel a vaccinului împotriva rujeolei-rubeolei şi oreionului la copiii cu vârsta de 5 ani.

Tot mai mulţi părinţi din Caraş-Severin refuză acest vaccin, ne-a transmis medicul de familie Daniel Popovici:

Am văzut acum o reticență și nu înțelegem de ce la nivel, pot să spun că național referitor la vaccinul împotriva rujeolei-rubeolei și a oreonului la vârsta de cinci ani, adică la revaccinare, adică la rapel pentru a crește titlul de anticorpi împotriva acestor trei boli copilul a fost vaccinat la vârsta de un an nu a pățit nimic și tot un procent crescător de prinţi refuză acest vaccin la vârsta de cinci ani. Rugămintea mea este de a și vaccina copiii”.

Dacă nu se respectă schema naţională de vaccinare, există riscul ca un copil nevaccinat să dezvolte boli precum: difterie, tetanos, hepatita A si B, rujeolă, oreion, rubeolă şi gripă.

Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (cunoscut drept vaccin ROR) contine un agent activ de imunizare care are rolul de a preveni infecţia cu virusul rujeolei, oreionului si rubeolei. Vaccinul ROR determină organismul să producă propria linie de protecţie (anticorpi) împotriva virusurilor.

Rujeola este o infecţie care se răspândeşte foarte uşor de la o persoană la alta. Rujeola poate provoca probleme grave, cum ar fi deranjament stomacal, infecţii ale urechii, pneumonie, probleme la nivelul sinusurilor, convulsii, leziuni cerebrale şi în unele cazuri grave, deces.

Oreionul este o infecţie care poate provoca probleme grave, cum ar fi encefalita şi meningita, două tulburări care afectează creierul. De asemenea, infectia cu oreion poate provoca avort spontan la femeile aflate în primele 3 luni de sarcina.

Rubeola (rujeola germana) este o infecţie grava care poate cauza avort spontan, naşterea unui fat mort sau defecte congenitale la bebelusii nenascuti atunci cand femeile gravide sufera de boala.

Vaccinul ROR protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei. Majoritatea copiilor din ţările civilizate sunt imunizaţi incă din perioada în care sunt sugari şi copii mici.

De același autor

Related Articles