Deşi se plâng că nu este de lucru, agricultura cărăşeană geme după forţă de muncă. Legumele se strică în sere şi culturile în câmp!

Forţa de muncă în agricultură, greu de găsit în prezent. Legumicultorii cărăşeni se plâng că, deşi plătesc mâna de lucru între 80 şi 100 de lei pe zi, oferă trei mese şi alte facilităţi, nu se prea înghesuie nimeni. Fermierul Mircea Petrica din Fârliug a declarat pentru Radio Reşiţa că este nevoit să meargă pe sate şi prin gări să caute muncitori în agricultură şi deşi la ora actuală, mulţi se plâng că nu au de lucru, nu găseşte dornici de muncă. Care vin rămân o zi, două şi pleacă. Mircea Petrica, vădit marcat de situaţia forţei de muncă din prezent şi exodul tinerilor fermieri din judeţ, precizează:

Sunt bucuros că Guvernul se implică în susţinerea noastră ca să nu mai plece oamenii dincolo şi să vină să lucreze pământul că aşa l-am lucrat din moşi strămoşi. Mai ales tineretul să înveţe de la cei bătrâni şi să ducă tradiţia în continuare ca crescători de animale, legumicultori, agricultori, apicultori, să producem produse naturale, nu să aducem de dincolo. Munca o fac nu cu ierbicide, mă pun în genunchi, mă târăsc, să fie bine şi ecologic. E foarte greu, tinerii nu au un loc de muncă în ziua de astăzi. Deşi ajung ingineri, doctori, dar nu avem meserii. Lucrez eu la vârsta mea de peste 60 de ani şi cu ginerele care este mai tânăr. Actualmente vreau să-mi iau un tractor ca să îmi uşurez munca. Ziua de lucru este la înţelegere, între 80 şi 100 de lei. În această plată se include mâncare de trei ori. Nu fac vreo excepţie, dar uneori nici la restaurant nu mănâncă mai bine. Pe urmă au şi pretenţii: cafea, suc, ţigări şi se laudă ce or primit la alţii. La altu am mâncat mai bine, Petrica mi-o dat pită cu brânză şi slănină. De muncit muncesc, dar îi obţii foarte greu. Nu vor, îs unii care îs foarte căutaţi. Iau şi din alte sate, dar dacă nu găsesc nu aştept, mă pun eu şi muncesc că nu pot să las aceste culturi că dacă nu le îngrijeşti, ca şi copilul mic, plâng.

Legumicultor din Fârliug

Amintim că, Mircea Petrica este legumicultor în comuna cărăşeană Fârliug, beneficiar al ajutorului de minimis de 3 mii de euro în Programul Tomate 2019. Acesta a reinvestit în culturi şi dotări suma obţinută prin programul Guvernului implementat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin.    

Cele mai citite

Related Articles