[FOTO-AUDIO] Deportarea în cuvinte şi imagini: Un simpozion internaţional reuneşte la Reşiţa deportaţii din întreaga ţară

[UPDATE] Manifestarea centrală a comemorării naţionale a deportării etnicilor germani în fosta Uniune sovietică la 75 de ani de la înfăptuirea acestui act politic, s-a desfăşurat vineri, 24 ianuarie la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa în prezenţa unei mici părţi dintre foştii deportaţi şi a reprezentanţilor forurilor centrale ale germanilor din ţară.

Deputatul Forumului Democratic al Germanilor din România, Ovidiu Victor Ganţ, prezent în municipiul de pe Bârzava, a subliniat pentru Radio Reşiţa importanţa comemorării evenimentului la o asemenea anvergură:

Ovidiu Victor Ganţ

În prezent pe teritoriul României mai trăiesc aproximativ 180 de foşti deportaţi, în majoritate persoane în vârstă, la Reşiţa fiind prezenţe doar 3 dintre aceştia, cărora l-i s-a mulţumit în plen şi l-i s-au acordat medalii şi diplome. Este vorba de Elfriede Pluh din Suceava, Elfriede Chwoika din Reşiţa şi Helmut Weinschrott din Bakowa.

Conform datelor oferite de Erwin Josef Ţigla – preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, în Banatul montan în viaţă mai sunt 18 foşti deportaţi din care 9 trăiesc în Reşiţa.

Prezente în capitala Banatului de Munte, dintre oficialităţile din ţară şi de peste hotare amintim pe: Bernd-Bernhard Fabritius, politician german, fost membru al Bundestagului din partea CSU, președintele Federației Germane a Expulzaților şi delegat federal pentru minorități naționale; Ovidiu Victor Ganţ – deputatul Forumului Democratic al Germanilor din România; Christiane Gertrud Cosmatu – subsecretar de stat Departamentul pentru Relaţii Interetnice din Guvernul României; dr. Paul Jurgen Porr – preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România; Flavius Bozu – directorul Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, pr. Petru Berbentia – protopop emerit de Reşiţa, Walther Sinn – pastor evanghelic, oameni de cultură din ţară şi de peste hotare, oameni de presă şi alţi invitaţi.  

***

Manifestările organizate cu prilejul împlinirii celor 75 de ani de la deportarea etnicilor germani în fosta Uniune sovietică se vor desfăşura vineri, 24 ianuarie de la ora 12.00 la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.

Cu acest prilej vor fi vernisate expoziţiile: “Portretele deportării”, cu fotografii realizate de Marc Schroeder din Luxemburg şi “Ţinutul natal în bagaje”, prezentată de Institutul “Casa germanilor estici” din Muenchen/ Germania. Despre lucrările de pe simeze va vorbi curatorul expoziţiilor, dr. Lilia Antipow.

Acţiunile vor continua cu referate şi prezentări de carte în limbile română şi germană, având ca temă fenomenul deportării din 1945. Prezenţi la Reşiţa vor fi ministru-consilier dr. Ilie Schipor din Bucureşti şi prorectorul Universităţii “Babes-Bolyai” din Cluj Napoca, Rudolf Graef.

Cele mai citite

Related Articles