Judeţul Caraş-Severin are în continuare deficit de farmacişti deşi au fost acordate 20 de certificate de liberă practică de la începutul anului. Cele mai multe probleme sunt în mediul rural. Acolo mai sunt necesari cel puţin 20 farmacişti cu studii de specialitate.

În ultima perioadă, există un trend, farmaciştii din Caraş-Severin sunt interesaţi să lucreze peste hotare, unde veniturile sunt mult mai atractive. De exemplu, o companie farmaceutică din Marea Britanie oferă salarii cuprinse între 2.900 şi 4.000 de lire sterline, a precizat preşedintele Colegiului judeţean al farmaciştilor, Pavel Roşca.

Dezvoltarea agresivă a marilor companii farmaceutice a generat un deficit foarte mare de farmacişti, acest lucru fiind sesizabil şi în judeţ. Practic, instruirea tinerilor nu a ţinut pasul cu farmaciile, care au apărut ca „ciupercile după ploaie” chiar şi în satele izolate din judeţ.

În cazul unui control, la prima abatere, dacă farmacistul lipseşte din farmacie, se dă un avertisment. Se poate merge până la diminuarea contractului cu CAS dacă farmacia nu remediază situaţia şi nu coopteazã un farmacist nou.

În cazul unui control, dacă farmacistul nu este în farmacie şi se află la prima abatere, se dă un avertisment. Dacă aceste lucruri persistă, treptat se începe diminuarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Asistenţii din farmacii au voie să servească, dar numai în prezenţa unui farmacist. Nu există nicio farmacie în judeţ care să nu aibă cel puţin un farmacist. Ar funcţiona ilegal, nu şi-ar putea lua autorizaţiile dacă nu au cel puţin un farmacist în schemă”, a precizat Pavel Roşca.

Daiana Roşca