De la 1 iulie, intră în vigoare noul contract cadru. Reglementări importante pentru pacienţi

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin vine în întâmpinarea asiguraţilor cu un nou contract cadru care va intra în vigoare, mâine 1 iulie. Noile reglementari au în vedere interesul pacienţilor şi îmbunătăţirea stării de sănătate a acestora, printr-un acces rapid la serviciile medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate şi care pun accent tot mai mult pe prevenţie.

În acest context în asistenţa medicala primară se introduc noi servicii, cum ar fi: recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină. Astfel, medicii de familie vor putea recomanda o paletă mai largă de investigaţii paraclinice de care vor putea beneficia gratuit asiguraţii.

Tot de la 1 iulie şi pacienţii care suferă de boli rare de inimă vor beneficia de un set de teste genetice gratuite decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Medicii cărăşeni avertizează că aceste afecţiuni reprezintă o problemă majoră de sănătate publică pentru că sunt în general ereditare şi de cele mai multe ori sunt descoperite după decesul pacientului.

În 95% dintre cazuri, aceste maladii nu au tratament fiind numite şi boli orfane, pentru că nu sunt suficiente resurse investite în cercetarea lor. Pentru acest pachet de investigaţii gratuite ce include testarea genetică prin Next Generation Sequencing, o persoană poate opta o singură dată în viaţă.

Casa Naţionalã de Asigurări de Sănătate introduce în asistenţa medicală dentară un nou serviciu decontat de detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura. Un asigurat va putea beneficia anual de un astfel de serviciu. Această procedură va putea fi efectuată în mod gratuit doar în cabinetele medicilor stomatologi care au contracte încheiate cu Casele de Asigurări de Sănătate din teritoriu.

Daca până acum persoanele cu vârsta de peste 40 de ani beneficiau de consultaţii de prevenţie, de la începutul lunii iulie şi tinerii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor avea dreptul anual să ceară consultaţii de prevenţie. În acest scop, medicii de familie vor putea recomanda o paletă mai largă de investigaţii paraclinice de care vor putea beneficia gratuit asiguraţii. De asemenea, pentru comunicarea rapidă a informaţiilor necesare tratării pacienţilor, medicii de familie vor consemna în biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, la care poate fi transmisă electronic scrisoarea medicală de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum şi rezultatul investigaţiilor paraclinice, după caz.

Prin noul contract cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se reglementează pentru prima dată plata în funcţie de performanţă, medicina de familie fiind primul segment de asistenţă medicală pentru care se alocă o sumă din bugetul fondului naţional în acest scop. Şi nu sunt singurele modificări, au fost incluse şi pachete de servicii care să încurajeze asiguraţii să meargă din timp la medic susţine directorul CJAS Caraş-Severin, Ionuţ Popovici.

De același autor

Related Articles