De astăzi, ortodocşii şi greco-catolicii intră în Postul Crăciunului

1554

Credincioșii ortodocşi şi cei greco-catolici încep să țină Postul Crăciunului, timp de 40 de zile, pentru că puțin peste o lună ne mai desparte de Sărbătoarea Nașterii Domnului. Postul Crăciunului este unul dintre cele mai ușoare de ținut, căci există numeroase zile cu dezlegare la peşte.

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii este ținut cu strictețe de credincioșii în întreagă lume şi începe din seara de marţi, 14 noiembrie cu Lăsata Secului.

Acest post ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și până la 24 decembrie. 

Potrivit calendarului ortodox român, în acest post se obișnuiește că toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserică Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consumă untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie roșie atunci se face dezlegarea și la peste. În zilele de marți și joi credincioșii pot consumă peşte, vin sau untdelemn.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.

Se face dezlegare la peşte când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea.

Postul Nașterii Domnului începe miercuri, 15 noiembrie și se va încheia duminică, 24 decembrie. Dintotdeauna un astfel de eveniment important a fost și este pregătit cu mult timp înainte de credincioșii ortodocşi şi cei greco-catolici. Arhidiaconul Pavel Canea de la Episcopia Caransebeşului despre simbolistica unuia dintre cele mai importante perioade ale anului bisericesc:

Arhidiaconul Pavel Canea a mai spus că, în rânduiala liturgică din perioada celor 40 de zile de post ce va urma nu sunt prevăzute slujbe speciale, cu metanii sau în care să se insereze canoane de pocăință. La slujba Utreniei sunt prezentate Catavasiile Nașterii Domnului, care constituie un îndemn zilnic de pregătire pentru marele praznic al Naşterii Mântuitorului.

Foto: arhiva