Doi timişeni şi-au transformat pasiunea în infracţiune. Este vorba de doi bărbaţi care au fost prinşi de o echipă de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, pe raza comunei Remetea Mare, în timp ce foloseau ilegal detectoare de metale, într-un sit arheologic aflat pe lista monumentelor istorice.

În urma controlului pe teren efectuat pe raza localității Remetea Mare de o echipă din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, au fost identificate două persoane care utilizau în perimetrul sitului arheologic, un detector de metale. Fapta lor este infracțiune și se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare. I-am sesizat pe colegii noștri de la Biroul de combatere a infracțiunilor contra patrimoniului, de la IPJ Timiș, care au deschis un dosar penal sub aspectul accesului cu detectoare de metale și utilizarea lor în zone cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă prevăzută de lege. – declară Andreea Medinschi, responsabil Comunicare DJC Timiș

Gestul celor doi este cu atât mai grav cu cât s-a produs într-un sit foarte important, înscris atât în Lista Monumentelor Istorice, cât și în Repertoriul Arheologic Național. Vorbim despre „Gomila lui Gabor”, unul din siturile reprezentative ale primei epoci a fierului (Hallstatt) și un punct arheologic deosebit de important pentru cunoaşterea evului mediu timpuriu şi dezvoltat de pe teritoriul Banatului de câmpie. – spune Victor Bunoiu, consilier Arheologie la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș 

În județul Timiș există în momentul de față peste 200 de utilizatori de detectoare de metale autorizați. Aceștia nu au însă permisiunea de a prospecta terenuri aflate în situri arheologice. În plus, ei sunt obligați prin lege  să predea bunurile descoperite care pot face parte din patrimoniul cultural național, la primăriile pe raza cărora s-a produs descoperirea sau la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. În 2019, au existat doar 4 astfel de cazuri.

În urma controalelor periodice desfășurate de DJC Timiș în colaborare cu IPJ Timiș, în ultimii șapte  ani, au fost identificate urmele utilizării detectoarelor de metale în situri arheologice emblematice ale Banatului: Situl arheologic de la Cornești-Iarcuri, Tell-ul neolitic de la Parța, Cetatea medievală Jdioara, Cetetea medievală Mașloc, Așezarea și biserica fortificată de la Mănăștur, Tumulul funerar de la Susani – Grămurada de la Jupani, Tumul funerar de la Leucușești. Au fost deschise cinci dosare penale.