Crucea Roşie Caraş-Severin a demarat o campanie de informare pentru limitarea infectării populaţiei cu SARS CoV-2

Pentru limitarea infectării populaţiei cu virusul SARS CoV-2 Crucea Roşie, filiala Caraş-Severin a demarat o campanie importantă de informare. Voluntarii au fost deja prezenţi în 11 primării din judeţ şi de astăzi vor sta de vorbă şi cu cetăţenii din municipiul Reşiţa despre normele de igiena, efectele virusului asupra sănătăţii mintale şi despre efectele stigmatizării întâlnite frecvent la persoanele care au contactat boala şi care au revenit ulterior în colectivitate. Detalii ne oferă directorul Crucii Roşii Caraş-Severin, Alin Cica.

În vederea limitarii infectarii populatiei cu virusul SARS-CoV-2 la nivel judetean, filiala de Cruce Rosie Caras-Severin a desfasurat cu sprijinul voluntarilor, actiuni de informare in primariile Obreja, Zavoi, Marga, Bautar, Racasdia, Sasca Montana, Ciuchici, Forotic, Vermeş Berzovia, Ramna precum si in Liceul Banatean Otelu Rosu. Voluntarii au vorbit angajatilor despre normele de igiena, dar si despre efectele virusului asupra sanatatii mintale si despre efectele stigmatizarii intalnite frecvent la persoanele care au contactat boala si care au revenit ulterior in colectivitate.

Actiunea face parte din campania nationala de informare a Crucii Rosii Romane desfasurata in parteneriat cu United States Agency for International Development (USAID) si Federatia Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC). De astăzi începem şi campania stradală de informare şi în municipiul Reşiţa, voluntarii sunt deja pe teren”, ne-a declarat directorul Crucii Roşii Caraş-Severin, Alin Cica.

Şi asta nu e tot, 23. 500 de elevi din 40 de judete si 4 sectoare ale Municipiului Bucuresti vor participa, timp de 4 luni, la sesiuni de educatie pentru sanatate si suport emotional atat in scoli cat si in sistem online, sesiuni sustinute de voluntari instruiti ai Crucii Rosii Romane.

Totodata, 188 000 de adulti, in special din mediul rural sau din comunitati aflate in risc de infectare, vor primi informatii despre preventia imbolnavirii cu virusul SARS-CoV-2, precum si sfaturi despre efectele psihologice ale pandemiei, despre reducerea stigmatizarii asociate cu boala COVID-19 si despre modalitatile de reducere a stresului provocat de aceasta.

Statele Unite sunt alaturi de Romania ca parte a eforturilor comune de a gestiona pandemia cauzata de COVID-19 si de a merge mai departe impreuna. Ca raspuns la pandemia actuala, am acordat 800.000 de dolari finantare directa catre Crucea Rosie Romana pentru a sprijini lupta Romaniei cu COVID-19 si pentru a spori rezistenta institutionala in comunitatile rurale vulnerabile, iar companiile americane au sprijinit si ele institutiile publice si organizatiile non guvernamentale care au depus eforturi pentru a gestiona si limita efectele pandemiei. Aceasta initiativa este o dovada a generozitatii poporului american si al angajamentului ferm al SUA de a sprijini Romania in aceasta perioada dificila. Lupta impotriva acestui virus este departe de a fi terminata, dar poporul american ramane dedicat colaborarii cu Romania in lupta impotriva COVID-19”, au declarat reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii  in Romania.

Un plus al campaniei de informare este componenta de feedback comunitar prin care, in functie de nevoile de informare ale populatiei constatate la nivel local, filialele de Crucea Rosie vor adapta campania punand accent pe aceste nevoi.

Proiectul are in vede si ajutorarea a 8 122 de familiile nevoiase cu pachete cu produse de igiena.   

Crucea Rosie Romana ramane în continuarea în prima linie a ajutorului umanitar alături de cei aflaţi în nevoie. Conform misiunii noastre, avem în vedere sprijinul acestora cu produse de igienă. Suntem constienti, totodata, ca un rol foarte important  in limitarea transmiterii noului coronavirus este informarea corecta si completa. Cu sprijinul voluntarilor nostri, vom ajunge acolo unde informatia este greu de obtinut, unde oamenii nu au acces la materiale de informare si de protectie sau unde exista un grad inalt de scepticism privind urgenta situatiei in care ne aflam”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Rosie Romana.

Pentru publicul general, Campania naţională de informare şi constientizare a populatiei în vedere limitării infectarii cu virusul COVID-19 continuă în sistem online şi pe reţelele de socializare prin publicarea de materiale şi prin apelul la respectarea măsurilor de protectie si a indicaţiilor autorităţilor.