Criză acută de sânge la Centrul de Transfuzii Reşiţa. Doar 3 donatori pe zi. Din lipsă de personal nu se pot organiza nici colecte mobile

Şi în judeţul Caraş-Severin se pot relua colectele mobile de sânge! Deşi autorităţile permit acest lucru, Unitatea de Transfuzii din Reşiţa nu va putea organiza astfel de acţiuni din lipsă de personal. Vă reamintim că aceste colecte mobile au fost suspendate, pe perioada pandemiei de COVID-19 din cauza măsurilor de restricţie.

Şi numărul donatorilor a scăzut drastic. Ieri la sediul din Reşiţa s-au prezentat doar 3 persoane şi astăzi la fel. Dacă se va continua în acest ritm, centrul nu va mai putea să asigure sângele necesar pentru bolnavii din judeţ, atrage atenţia medicul Rodica Neaga:

„Ne confruntăm cu o situaţie îngrijorătoare. Noi cu 3 donatori pe zi, aşa cum s-a întâmplat ieri, nu facem faţă! Apelez la oamenii din Caraş-Severin, la aparţinători să vină să doneze sânge pentru rudele internate în spital. Dacă nu vin ei să donze nu mai facem nimic.

Colectă mobilă nu putem să facem, eu sunt singură la centrul de recoltare sunt şi doctor şi director şi nu pot organiza astfel de acţiuni, nu pot pleca din centru. Dacă nu se rezolvă această criză nu o să mai putem asigura sângele necesar pentru bolnavi. Încă nu ne confruntăm cu această problemă pentru că am mai avut un stoc de sânge dar ce se va întâmpla peste câteva zile?

Oamenii pot să vină să doneze sânge la Centrul de Transfuzii din Reşiţa de luni până vineri între orele 8.00-13.00. Cele mai mari probleme se înregistreaza la grupele rare care au şi RH negativ, la care stocul este fie limitaţ fie inexistent în această perioadă.

  • După fiecare donare de sânge beneficiaţi de rezultatele analizelor de laborator: grup sanguin ABO şi Rh, HLG (hemoleucogramă) glicemie, Atg HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac HTLV I+ÎI, Ac –anti Treponemă pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminază-enzima hepatică)
  • La solicitarea puteţi beneficia o dată pe an de un set complet gratuit de analize de biochimie
  • Zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
  • Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Cele mai citite

Related Articles