Crescătorii de ovine din Caraş-Severin îşi varsă oful pe autorităţi

Membrii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, recent înfiinţată la nivel naţional, şi-au prezentat nemulţumirile într-o adunare comună, în cadrul căreia au căutat soluţii practice pentru redresarea sectorului creşterii ovinelor.

Cei peste 120 de fermieri, înregistraţi în Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Caraş-Severin se simt nereprezentaţi în interesul lor legitim şi acest lucru generează o stare de nemulţumire în ceea ce priveşte sectorul ovin în perspectiva noului exerciţiu financiar 2021-2027. Găsirea de ciobani pentru stâne, comercializarea produselor lactate şi desfacerea lânii sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă fermierii din judeţ, a precizat pentru Radio Reşiţa Marinca Bălan din cadrul Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Caraş-Severin, care susţine oierii mai mult tehnic, decât economic:

Una dintre probleme este lipsa forţei de muncă: îşi găsesc foarte greu oameni care-şi doresc să muncească în ferme şi în cazul în care îşi găsesc aceştia stau foarte puţin timp, nu se poate lucra serios cu ei… O altă problemă ar fi preţul foarte mic al produselor, respectiv brânză, lapte, miei şi din această cauză se gândesc chiar să renunţe la această frumoasă meserie pe care o prestează. În ceea ce priveşte lâna, majoritatea nu o pot desface, până acum foarte puţini au vândut-o. Crescătorii de ovine fiind membri ai asociaţiei noastre îi susţinem mai mult tehnic, în rest ce fac ei şi dacă vor să se asocieze asta rămâne la alegerea dumnealor“.

Marinca Bălan a mai spus că, în prezent Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Caraş-Severin are înregistrate 43 de mii de capete din rasa ţurcană şi aproximativ 5 mii din varietatea raţcă.

Cele mai citite

Related Articles