[FOTO] Credincioşii romano-catolici sărbătoresc, astăzi, Coborârea Sfântului Duh – Rusaliile

Denumirea sărbătorii vine din limba latină (rosalia) şi celebrează Coborârea Sfântului Duh asupra Bisericii, la 50 de zile după Paşte.

De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra Sfintei Fecioare, a ucenicilor lui Isus din Nazaret şi a celor care erau atunci la Ierusalim. Potrivit scrierilor Noului Testament, acest eveniment a avut loc în ziua Rusaliilor evreiesti (Şavuot), la 50 de zile de la învierea lui Isus. De aceea, sărbătoarea creştină mai poartă denumirea de Cinzecime. Evanghelistul Luca, în “Faptele Apostolilor”, istoriseşte momentul în care Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, a umplut de darurile sale pe apostoli, pentru început aceştia căpătând marea putere de a grăi in limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei doisprezece au început să facă cunoscută invăţătura Mântuitorului către neamuri, în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau ştiuţi de mulţi dintre cei prezenţi ca fiind evrei simpli, în nici un caz preocupaţi de invăţarea limbilor străine.

Rusaliile reprezintă şi consacrarea solemnă a Bisericii intemeiate de Isus Cristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci şi fiecărui creştin în parte, cu darurile sale. Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt şi o sărbătoare de mulţumire pentru harul Mirului.

Foto: Radio Resita

*********************

Peste o sută de mii de persoane au luaţ ieri, parte la procesiunea de pe muntele Şumuleu Ciuc, din Harghita. Pelerinajul este considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est şi este închinat Fecioarei Maria, după cum transmite corepondenta noastră Angela Bârsan.

 Pelerinii romano-catolici s-au oprit la Catedrala Franciscană, unde s-au rugat la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Împreună cu preoţii, au urcat pe munte cu crengi de mesteacăn în mâini, intonând imnuri religioase pentru a celebra atât victoria catolicismului în aceste locuri, cât şi încrederea şi credinţa în minunile Maicii Domnului.

 La cel mai mare pelerinaj al credincioşilor romano-catolici din Centrul şi Estul Europei, închinat Fecioarei Maria, a luat parte şi preşedintele Ungariei, Áder Jánoş care, astăzi, va participa, la Miercurea Ciuc, la dezvelirea grupului statuar ce îl reprezintă pe episcopul romano-catolic Márton Áron. Acesta a fost o personalitate marcantă a comunităţii maghiare din Transilvania, care a trăit între anii 1938-1980. Epicopul a fost arestat de autorităţile comuniste, ridicat la rang de arhiepiscop „ad-personam” de către Papa Pius al XII-lea şi a primit disticţia „Drept între popoare”, din partean statului Israel, pentru că s-a opus deportării evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Angela Bârsan, Radio România Actualităţi

De același autor

Related Articles