[AUDIO-FOTO] Credincioşii romano-catolici au intrat în Advent – perioada de reculegere şi post de dinaintea Crăciunului

În calendarul Bisericii Romano-Catolice noul an bisericesc începe duminică, 27 noiembrie şi are ca etapă premergătoare Crăciunului, Adventul.

Această perioadă cuprinde patru săptămâni de pregătire pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Isus Cristos. Caracteristică acestei perioade este coroana de Advent – realizată din ramuri de brad, cu câte patru lumânări, care se aprind pe rând în duminicile până în Ajunul Crăciunului. Aprinderea lumânărilor în fiecare duminică de Advent, simbolizează creşterea luminii care ajunge la împlinire în Noaptea Sfântului Crăciun, atunci, când adevărata Lumină, Isus Cristos se naşte pentru mântuirea lumii. Aceste coroane de Advent împodobesc atât bisericile catolice, cât şi locuinţele creştinilor, care sunt chemaţi în acest post la veghe, reculegere şi rugăciune.

Despre perioada Adventului, Monsignor Johann Dirschl – vicar general al Episcopiei romano-catolice de Timişoara pentru Radio Reşiţa:

În prima zi din Advent oamenii îşi împodobesc uşile şi geamurile şi prin acest mod vestesc începutul perioadei de pregătire atât trupească cât şi sufletească pentru sărbătorirea naşterii lui Isus. În fiecare din cele patru duminici membri familiei se adună împreună şi aprind câte o lumânare de pe coroniţă, se roagă şi cântă.

Sâmbătă, 26 noiembrie, la Biserica Romano-Catolică din Eibenthal, judeţul Mehedinţi, în organizarea Centrului Diecezan de Tineret din cadrul Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara și a comunității romano-catolice din Eibenthal a avut loc Întâlnirea tinerilor din Arhidiaconatul Banatului Montan, cu participare fizică și online. În cadrul acesteia s-a celebrat Sfânta Liturghie cu ritualul aprinderii primei lumânări de Advent, cu participarea Excelenței Sale József Csaba Pál, episcop romano-catolic de Timișoara.