Corpul medical al Spitalului Județean Reșița reacționează

Așa cum a promis, conducerea Spitalului Județean de Urgență Reșița a făcut verificări în urma acuzațiilor, făcute de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca și de primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, în conferința de presă din 26 ianuarie 2022, atunci când, cei doi edili au acuzat cadrele medicale că nu-și respectă programul de lucru, deși au salarii foarte mari. Prin urmare, s-a discutat acest subiect și în cadrul ședinței Consiliului Medical al Spitalului Județean de Urgentă Reșița și s-a luat act și de aceste acuzații aduse corpului medical.

Din start, trebuie menționat că în unanimitate toți șefii de secție care formează Consiliul Medical al SJUR REȘIȚA, s-au simțit profund jigniți de afirmațiile și acuzațiile aduse personalului medical (medici, asistenți, personal auxiliar) de către domnii Romeo Dunca si Ioan Popa. Vis-a-vis de afirmația că medicii câștigă lunar între 4000-6000 euro, iar asistenții 3000 euro, spitalul face următoarele precizări:

  • Salarizarea personalului medical angajat la SJUR Reșița se face în conformitate cu legea salarizării nr. 153/2017 aplicată începând cu anul 2018;
  • Menționăm că medici primari cu gradație 5, care efectuează gărzi au un venit de 2500-4000 euro.
  • Veniturile de peste 4000 euro incriminate pot fi realizate doar de medicii din specialități, cu condiții deosebite de lucru, cum ar fi Medicina Legală, Anatomie Patologică, UPU-SMURD, ATI procentul acestora, aproximativ 10% din totalul medicilor angajați la SJUR Reșița, iar medicii de la UPU-SMURD și Medicina Legală, au salariile plătite de către Ministerul Sănătății și au sporul la minimum, spre deosebire de alte spitale din țară.
  • Asistenții medicali cu gradație 5 au salarii de 900 euro, iar cei cu condiții deosebite de lucru- 1500 euro.

Referitor la programul de lucru al medicilor si asistenților conducerea spitalului a subliniat că acesta nu numai că este respectat, dar dacă este cazul (urgență sau non-urgență), atunci medicii stau și peste timpul de muncă legal, până la rezolvarea problemelor cazului respectiv sau în cazuri grave, medici vin de la domiciliu fără a fi remunerați.

Tot prin această scrisoare deschisă, spitalul menționeză că este posibil ca în situații izolate să existe colegi care nu își respectă programul de lucru corect, fapt pe care:” Îl dezavuăm, dar de aici și până la a împroșca tot corpul medical în fața opiniei publice că nu își îndeplinește sarcinile de serviciu corect, cu profesionalism și nu își respectă programul de lucru este de neacceptat. În acest sens este total deplasată ideea de monitorizare prin brățări electronice a corpului medical. Trebuie știut că pregătirea continuă a cadrelor medicale, se desfășoară conform legislației în vigoare prin efectuare de cursuri de perfecționare, participarea la congrese naționale și internaționale, abonamente la reviste de specialitate din țara și străinătate, toate pe cheltuială proprie”.

Corpul medical mai menționează că:”Activitatea Spitalului Județean de Urgentă Reșița a fost afectată major în timpul pandemiei Sars Cov-2, când în urma ordinelor venite de la București, de la Comitetul de Coordonare Națională a Situațiilor de Urgență și de la Ministerul Sănătății, nu s-au mai tratat în marea majoritate, decât urgentele. S-au făcut eforturi, de multe ori inumane pentru rezolvarea circuitelor, într-o clădire construită într-o vreme când nici vizionarii nu puteau prevedea apariția unei pandemii așa de grave ca aceasta prin care trecem, tocmai ca pacienții internați, să nu sufere și să beneficieze de tratamente la zi si tot ce mai e nevoie pentru a putea fi tratați și a putea fi externați cu bine. Desigur că există și probleme la nivelul SJUR, care nu pot fi rezolvate cu jigniri și conferințe de presă sau pe Facebook, la adresa corpului medical în ansamblul lui, ci doar să ne punem împreună la masă, și cu răbdare, fără patima să deslușim împreună problemele, căutând rezolvarea acestora“.

În finalul scrisorii reprezentanții unității medicale îi invită pe Romeo Dunca si Ioan Popa să participe la următorul Consiliu Medical, din 23-febr-2022 ora 12:00, în speranța că împreună vor putea găsi rezolvarea problemelor stringente ale spitalului, ca mai apoi să informeze întreaga opinie publică:”Pentru a-i oferi în continuare încrederea și speranța, pentru a se prezenta, fără teamă, la SJUR să-și rezolve problemele medicale sau sa fie consiliați pentru acestea”.

De același autor

Related Articles