[AUDIO]Coronavirus la Spitalul Orăşenesc din Oraviţa. Autorităţile au demarat ancheta epidemiologică

O asistentă din cadrul Spitalului Orăşenesc din Oraviţa, împreună cu soţul acesteia au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19.

Conform managerului unităţii medicale, Felician Fara, cei doi sunt internaţi în acest moment la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, iar starea lor este stabilă. Acesta a mai spus că, astăzi va fi finalizată ancheta epidemiologică internă în urma căreia 3 medici şi în jur de 9 asistente vor fi platate în izolare la domiciliu.

Şi pentru noi este o surpriză. Din păcate o asistentă importantă a spitalului, cea care se ocupă chiar cu partea legată de infecţii nosocomiale a fost depistată pozitiv. A intrat probabil în contact în afara spitalului cu o persoană infectată cu COVID-19 şi s-a întâmplat surpriza să devină bolnavă. Dânsa ne-a comunicat înainte de sărbători faptul că nu s-a simţit bine, cu o zi înainte chiar de Sfintele Paşti şi a rămas acasă. Marţi s-a simţit din ce în ce mai rău şi am rugat-o să facă testarea. Testarea a ieşit pozitivă şi este internată acum în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa. În acest moment starea generală este stabilă, nu mai are febră, are doar dureri în gât şi astenie. Este internată împreună cu soţul ei, depistat si el pozitiv cu acest virus,” a declarat pentru postul nostru de radio, managerul unităţii medicale din Oraviţa, Felician Fara.

Felician Fara a mai spus că, la câteva minute după aflarea veştii a fost demarată ancheta epidemiologică internă şi a anunţat oficialităţile, respectiv pe medicul epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin.

“Vom face lista persoanelor care vor intra în izolare la domiciliu şi apoi vom solicita o anchetă epidemiologică care să fie făcută amănunţit de către medicul epidemiolog şi în măsura posibilităţilor, dacă pot fi testate persoanele care au intrat în contact sau corespund definiţiei de caz de contact apropiat,” a mai declarat Felician Fara.

Acesta a mai spus că, el nu se încadrează în definiţa de caz, în definiţa de caz fiind specificat faptul că trebuie să fi neprotejat în momentul în care ai intrat în contact cu persoana infectată, trebuie să fie o distanţă mai mică de doi metri şi durata de şedere în apropierea unei persoane infectate să fie de minim 15 minute.

“Tocmai la asta lucrăm, la persoanele care se încadrează în definiţa de caz apropiat şi cele care se încadrează, automat vor intra în izolare la domiciliu. Angajata despistată pozitiv nu lucra pe secţii, ea se ocupa de infecţiile nosocomiale, iar din lista pe care am făcut-o deja, spre finalizarea anchetei interne, activitatea spitalului nu va fi perturbată. Vor fi 2 sau 3 medici care vor intra în izolare şi în jur de 9 sau 10 asistente medicale care se încadrează în definiţa de caz şi vor fi izolate la domiciliu. În rest, spitalul poate să funcţioneze,” a mai spus Felician Fara.

Managerul Spitalului Orăşenesc Oraviţa consideră că, un lucru ce ar aduce “multă lumină” ar fi testarea cadrelor medicale, lucru pe care îl va solicita astăzi chiar “factorilor responsabili”.

Cele mai citite

Related Articles