Coloniile de pisici hoinare invadează localităţile din Caraş-Severin

Veterinarii trag un semnal de alarmă şi spun că, autorităţile nu acordă atenţia cuvenită numărului ridicat de pisici hoinare pentru că nu fac probleme asemenea câinilor de pe stradă, dar acestea sunt adevăraţi vectori de transmitere a unor boli grave incurabile.

Medicul veterinar Mădălina Buna, pentru Radio Reşiţa:

Există boli virale care din păcate sunt incurabile cu care pisica se poate naşte, o poate lua de pe stradă de la alte pisici, o poate lua de la oameni care pun mâna pe pisici bolnave şi care nu se dezinfectează bine, pot transmite şi la pisicile sănătoase. Aceste boli se regăsesc foarte des la pisicile de pe stradă din cauza faptului că în România pisicile nu reprezintă o problemă atât de mare ca şi câinii, pentru că nu fac atâtea probleme: nu latră, nu muşcă, dar numărul de pisici fără stăpân este mai mare decât numărul de câini. Reşiţenii ştiu foarte bine că la fiecare bloc, în beci, la tomberoane, în spatele caselor sunt adevărate colonii de pisici fără stăpân care nu sunt deparazitate, nu sunt vaccinate; ele au ce mânca, fie le ducea lumea, fie găsesc resturi şi-atunci din cauza faptului că aceste colonii de pisici nu sunt vaccinate, nu sunt tratate, aceste boli incurabile rămân în corpul lor. În funcţie de imunitatea fiecărei pisici, când intră în contact cu un asemenea virus poate să-l dea mai departe la alte pisici şi de-asemenea poate oricând în cursul vieţii să înceapă se manifeste şi să ducă la moartea acelui animal. Cam o treime din pisicile de pe stradă sunt purtătoare de una sau mai multe virusuri…”.   

Medicul veterinar Mădălina Buna a mai spus că primul pas, în varianta în care dorim să luăm o pisică acasă, este vizita la un cabinet veterinar pentru a vedea dacă este sănătoasă sau nu, acţiune urmată de deparazitare, vaccinare şi tratament dacă este cazul.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles