Colegiul Medicilor din România nu vrea „pacienţii sub acoperire” în spitale!

Pacienţii sub acoperire trimişi în spitale pentru a identifica medicii care cer şpagă.

Este vorba despre un proiect pilot al Ministerului Sănătăţii. Medicii nu sunt de acord cu această iniţiativă. Fiecare pacient care intră în insituţia sanitară se va gândi la acel medic şi la personalul sanitar ca la posibili infractori, atrage atenţia preşedintele Colegiului Medicilor din Romania, Gheorghe Borcean.

„Pe lângă acestea, este vorba despre abnegaţia umană, empatia, sacrificul de sine, burnout-ul miilor de medici  care muncesc în program continuu,  în gărzi, uneori succesive, uneori în condiţii improprii, adesea sub presiunea pacienţilor şi a aparţinătorilor, adesea fără încadrarea umană corespunzătoare, adesea fără mijloace  tehnice corespunzătoare. CMR crede cu tărie că acela care stă în capul sistemului nu trebuie să-i blameze pe cei pe care se sprijină sistemul. Sigur că, aşa cum am afirmat în repetate rânduri, corpul profesional se dezice vehement de faptele de corupţie ale personalului şi le condamnă cu tărie. Dar, a face astăzi, o astfel de acţiune ca aceea preconizată în termeni neclari şi nereglementată juridic, nu înseamnă decât o incitare la comiterea de infracţiuni, chiar dacă ea s-ar baza pe nişte informaţii discutabile dintr-un chestionar realizat sub protecţia anonimatului. Astfel, oricare pacient care intră în insituţia sanitară se va gândi la medici şi la personalul sanitar ca la posibili infractori, iar medicii şi personalul sanitar se vor gândi la pacienţi ca la posibili delatori. În locul doamnei ministru aş insista să vorbesc  despre programele şi proiectele de succes pe care le-a înfăptuit Ministerul Sănătății, aş vorbi despre creşterea substanţială a bugetului pentru investiţii şi, cu siguranţă, aş insista asupra a ceea ce este mai valoros în sistemul sanitar şi pe care acesta se sprijină. Concret, aş insista pe calitatea umană şi profesională a medicilor. Poate este prea greu pentru autorităţi să-şi nuanţeze poziţia sau chiar să retracteze afirmaţiile. Dar medicii din România aşteaptă acest lucru şi ar fi bucuroşi să vadă că acest lucru s-a întâmplat.” a precizat medicul caransebeşean Gheorghe Borcean, preşedinte CMR.

La polul opus pacienţii nu spun nu acestui proiect ba mai mult ar accepta sa fie pacienţi sub acoperire. Din cei 58.000 de medici din România, există 300 condamnaţi definitiv de instanţe pentru fapte de corupţie.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

De același autor

Related Articles