Clinica de Recuperare Oncologică de la Slatina Nera pe lângă laboratoarele performante pentru cercetare deține și o cameră hiperbară pentru tratament, în valoare de 1 milion de euro. Toţi bolnavii care suferă de cancer şi care vor trece pragul acestei unităţi medicale vor beneficia de o astfel de cură de 14 zile. Practic metoda constă în inhalarea oxigenului pur la o presiune mai mare decât cea atmosferică şi contribuie la regenerarea celulelor.

Pentru început o singură cură în această cameră hiperbară va costa aproximativ 600 de lei, este un tratament scump dar în primăvară unitatea va încheia un contract de finanţare a serviciilor medicale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, spune profesorul Pavel Chirilă.

Acest tip de cameră poate trata mai mulţi pacienţi în acelaşi timp. În conditii normale, oxigenul este transportat la celule prin legarea sa de hemoglobină. Această concentraţie crescută de oxigen în sânge face ca fiecare celulă a corpului omenesc să fie aprovizionată optimal cu oxigen, chiar şi în cazul unor afecţiuni ce deteriorează vasele sangvine sau transportul hemoglobinal, avand un efect terapeutic benefic în cazul multor patologii.

6.000 de centre de medicină hiperbară există în America şi tot nu sunt de ajuns. În Germania sunt circa 130. La nemţi, o şedinţă de terapie costă 450 de euro.

Primii pacienți care vor beneficia de acest tip de terapie vor ajunge la Clinica Nera în aproximativ două săptămâni.