Ridicat în anul 1912 cu o investitie de peste 200 de mii de coroane de aur, la vremea respectiva, cinematograful Luna din Caransebeș a fost pentru multi ani, punctul de atractie al orasului. Închis, vreme de 20 de ani, cinematograful și-a redeschis porțile în anul 2016, după ce a fost renovat.

Acum, soarta cinematografului este din nou sub semnul întrebării.

Proiectul care prevedea achitarea, lunar, de la bugetul local a unei chirii în valoare de 20 de mii de lei pentru a sprijini financiar firma care asigură aparatura de proiecție și salariile angajaților, cu tot cu taxele percepute de stat, a fost respins de Consiliul Local. Și pentru că hotărârea a fost deja pusă în aplicare, salariații cinematografului fac acum mai mult muncă de voluntariat.

Ideea achiziționării aparaturii pentru a nu mai plăti chiria actuală este riscantă din mai multe motive, spune managerul Casei de Cultura George Suru, Ioan Cojocariu.

Managerul Casei de Cultură ”George Suru” din Caransebeș, care are în administrare clădirea cinematografului, a declarat că în ședința Consiliului Local din data de 28 mai, va încerca să le explice aleșilor locali riscurile pe care le presupune decizia lor. Cel mai mare ar fi închiderea cinematografului, spune Ion Cojocariu.

În ceea ce privește ideea ca din acesti bani alocati de la bugetul local să fie achiziționată aparatura necesară, riscul ar fi ca institutia care urmează să o dețină să se afle în incapacitatea de a aduce spre vizionare filmele pentru care Hollywood-ul cere un aflux de câteva mii de persoane, zilnic. Or, acest lucru îl poate asigura doar o firmă care are încheiate contracte la nivel național, a declarat Ioan Cojocariu.