Ciupercile care au apărut în această perioadă au făcut deja primele victime în Caraş-Severin! Trei persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţã din Reşiţa, noaptea trecută după ce au consumat ciuperci şi nu sunt singurele cazuri, în această săptămână au fost înregistrate 5 cazuri, ne-a informat medicul Emil Bunda. Cadrele medicale atrag atenţia că ciupercile otrăvitoare pot fi foarte uşor confundate cu cele comestibile.

Persoanele care doresc să prepare diverse feluri de mâncare din ciuperci trebuie să le cumpere doar din locurile autorizate, altfel, riscul la care se expun este unul major, care le poate pune viaţa în pericol, ne-a declarat medicul Emil Bunda.

Principalele organe care cedează sunt rinichii şi ficatul!

Această perioadă ploioasă a dus la înmulţirea ciupercilor iar oamenii profită de acest lucru. Să ştiţi că anul trecut nu am avut atât de multe cazuri, în schimb noaptea trecută 3 persoane au ajuns la noi la Urgenţe pentru că s-au intoxicat cu ciuperci şi în această săptămână am avut 5 cazuri deja, aşa că facem apel le cetăţeni să renunţe să mai culeagă ciuperci pentru că efectiv îşi pun viaţa în pericol. Pot să cumpere ciuperci din pieţe, magazine, spaţii autorizate, nu de la vânzătorii ambulanţi care nu au acte de provenienţă. În cazul în care aţi consumat ciuperci şi aveţi simptome ca transpiraţie abundentă, greţuri, furnicături ale extremităţilor, puls rar, pupilă mărită, agitaţie, dureri abdominale, respiraţie grea, lăcrimare, tremurături, halucinaţii este foarte important să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat spital. Ciupercile otrăvitoare pot avea incubaţie scurtă, de la 15 minute la trei ore sau incubaţie lungă, când primele simptome apar după un interval de cinci sau chiar 20 de ore de la momentul în care au fost consumate. La primul semn de suspiciune a unei intoxicaţii adresaţi-vă de urgenţă personalului specializat”, recomandă medicul Emil Bunda din cadrul Spitalului Judeţean Reşiţa.

În cazul apariţiei simptomelor de intoxicaţie cu ciuperci se recomandă populaţiei să se prezinte în cel mai scurt timp la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă.