[FOTO] Moştenitorii României din Banatul Istoric păstrează tradiţiile de la strămoşi în Anul Centenar!

201

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin în colaborare cu Școala Generală Nr. 7 Reșița continuă întâlnirile cu Moştenitorii României dezvăluindu-le patrimoniul tradiţional românesc primit în dar de la strămoşi.

Joi, 19 aprilie 2018, de la ora 11.00 elevii de clasa a II-a C, au participat la acțiunea culturală „Călătorii spirituale și identitare“. Invitatul a fost pr. Petru Berbentia care a prezentat elevilor „călătoriile spirituale și identitare“ în Țara Sfântă şi le-a împărtășit experiența proprie subliniind importanța credinței la români și semnificația rugăciunii în rândul creștin-ortdocșilor.

Vineri, 20 aprilie 2018, ora 11.00 elevii vor participa la acțiunea culturală „Mâncare sănătoasă, mâncare gustoasă de la noi de acasă“şi se vor întâlni cu o altă personalitate a Banatului de Munte, dr.fil.Ada D. Cruceanu care le va vorbi elevilor despre importanța gastronomiei tradiționale, iar prof. Ramona Bogdan îi va provoca la partea practică – prepararea pe loc a unui fel ușor de mâncare tradițională.

“Acțiunile se înscriu în proiectul dedicat Centenarului – „Tradiții Românești/Educație prin cultură cu tineri și pentru tineri“ și are ca obiective: o mai bună cunoaștere a spiritualității românești și locale, promovarea acestora, afirmarea valorilor spirituale, culturale și identitare și transmiterea lor tinerelor generații”, ne-a transmis referentul de specialitate al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin,Angelica Herac.

Cultura uneşte!

În Anul Centenarului Marii Uniri, sâmbătă  21 aprilie, mesajul graiului românesc trece graniţa în Voivodina unde din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin vor participa managerul interimar, profesor – Ioan BENGA și Angelica-Telica Herac, referent de specialitate la Simpozionul Internațional „Oameni de seamă ai Banatului“. Manifestarea, aflată la cea de-a XXII –a ediție reprezintă una din emblematicele acte cultural-științifice ale românilor din Voivodina.
În cadrul secțiunii folclor, dedicate Centenarului Marii Uniri, reprezentanții CJCPCT CS – manager, profesor Ioan BENGA va prezenta lucrarea „Ioan Ciucurel, țăran publicist și scriitor“, iar Angelica-Telica Herac va prezenta lucrarea „Velișcu Boldea, promotor al culturii tradiționale din Caraș-Severin“.

În acest An al Centenarului, mai mult ca niciodată, Cultura uneşte!

 

(Anca Bica Bălălău)