Caransebeș: Impozit de până la 500% pentru clădirile monument istoric degradate sau neîngrijite

Muncipiul Caransebeș se numără printre orașele cu cele mai multe clădiri monument istoric din țară, mare parte dintre ele fiind situate chiar în centrul civic. Dar, multe dintre ele sunt neîngrijite sau se află într-un stadiu avansat de degradare, cum este de exemplu clădirea Comunității de Avere care adăpostește în prezent o parte din documentele Arhivei Naționale.

Astfel că în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local care a avut loc la finalul lunii aprilie, consilierii USR Caransebeș au propus un amendament la proiectul de hotărâre privind nivelul taxelor și impozitelor locale pentru anul 2023. Mai exact, proprietarii clădirilor monument istoric lăsate în paragină sau neîngrijite să plătească, conform legii, un impozit de până la 500%, începând cu anul viitor.

Consilierul USR, Dragoș Curelea a declarat că legea permite autorităților publice locale să aplice un impozit de la 0 până la 500% celor care au în proprietate imobile monument istoric și nu le renovează.

Pentru început se va forma o comisie care va inventaria toate clădirile supuse noii hotărâri, iar până la 1 iulie proprietarii acestora să fie somați să le renoveze. În caz contrar, începând cu anul 2023 vor fi supraimpozitați. Dar, am specificat clar că acești proprietari să fie ajutați, deoarece conform legii ei au acest drept de a fi consiliați gratuit de către autorități pentru a putea să-și renoveze clădirile.

Acest amendament este coroborat cu un alt amendament depus de către USR Caransebeș, anul trecut, prin care am acordat o scutire timp de 5 ani de la plata impozitelor pentru orice proprietar din Caransebeș care își renovează orice clădirea, nu neapărat monument istoric”, a mai declarat Dragoș Curelea.

În acest sens a fost formată o comisie care a întocmit deja o listă cu proprietarii, persoane fizice și juridice. Conform city managerului, Florin Bogdea la fiecare clădire de patrimoniu va fi atașată situația juridică, starea clădirii și informații privind plata impozitului. Astfel comisia va putea să elaboreze cadrul legal local privind condițiile de impunere a supraimpozitării pe clădirile neîntreținute.

„Cât privește nivelul de degradare al imobilului va trebui solicitat de la un expert, comisia este doar de constatare. În baza acelui grad de degradare putem să supraimpozităm proprietarul clădirii respective”, spune Florin Bogdea.

Cele mai citite

Related Articles