Canicula „înfloreşte” apa într-un lac din Caraş-Severin. Fenomen rar întâlnit din cauza căldurilor excesive

Imagini uimitoare surprinse zilele trecute pe un lac de acumulare din Caraş-Severin unde apa albastră s-a făcut roşie. Este vorba despre un fenomen natural pe care specialiştii îl numesc „înflorirea apei” şi care a avut loc în lacul de acumulare de la Poiana Mărului.

Canicula, evaporarea continuă a apei din barajul de la Poiana Mărului şi aportul mic de reîmprospătare a apei din sursele naturale din zona montană au dus la formarea unui fenomen mai rar întâlnit în lacurile de acumulare din Caraş-Severin.

Fenomenul de „înflorire a apei” este unul natural şi se datorează unei densităţi mari a speciei de cianoficee, „Planktothrix rubescens”, nişte alge microscopice, înrudite cu bacteriile şi răspândite în apele dulci, în bălţi şi în locurile umede. Ea apare ca urmare a intensităţii luminii şi a concentraţiilor ridicate de nutrienţi împreună cu temperaturile ridicate, ce favorizează dezvoltarea acestei specii. Se manifestă că o peliculă roşie care se poate deplasa şi poate lua forme diferite„, transmit specialiştii de la Apele Române Banat.

Specialiştii au prelevat probe din apă şi au făcut analizele necesare, care au confirmat că acest fenomen nu afectează viaţa peştilor care trăiesc în apa lacului din Caraş-Severin.

Literatura de specialitate se referă la acest aspect cu denumirea de „algal bloom” sau înflorirea algelor. Dezvoltarea algelor se poate produce atât în mediul marin cât şi în apa dulce. Câteva specii de fitoplancton produc acest proces şi apa poate să „înflorească” în verde, în galben, în roşu, în albastru, depinde de tipul de alge care s-au proliferat. Cauzele sunt în întregime naturale şi depind de factorii de mediu. În urma unor cercetări s-a descoperit că anumite condiţii meteo provoacă acest aspect. Un front meteorologic de căldură mare şi de presiune atmosferică joasă sunt lucruri de influenţă. În ecosistemele acvatice cu flux scăzut, precum: bălţi, lacuri, iazuri şi ape stătătoare, fenomenul este şi mai prezent. O altă cauză este activitatea umană iresponsabilă în acţiuni de poluare.

Sursa: https://www.opiniatimisoarei.ro/spectacolul-naturii-pe-un-lac-din-banat-apa-s-a-facut-rosie-foto/08/08/2020

Foto: Apele Romane Banat

Cele mai citite

Related Articles