Când este vorba despre bani, ies scântei. Asta s-a întâmplat astăzi la ședința Consiliului Județean Caraș-Severin

Repartizarea pe unități administrative a cotei de TVA și cea din impozitul pe venit a stârnit nemulțumirea consilierilor PNL care au cerut scoaterea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi.

Cristian Gâfu -liderul consilierilor liberali a motivat această solicitare prin faptul că nu s-a discutat înainte acest proiect prin care se alocaă diverse sume orașelor și comunelor din Caraș-Severin, între care sunt discrepanțe majore. De fapt este vorba despre diferența dintre sumele acordate unor orașe-cum sunt Oravița și Oțelu Roșu care au primit câte 170 de mii de lei și orașe mari ca Reșița  și Caransebeș pentru care s-au alocat numai 50 de mii de lei, mai puțin decât comunelor Marga, Bucoșnița sau Bozovici, care au primit 70 de mii. Deoarece președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, nu a retras acest proiect, consilierii liberali și primarii PNL, prezenți în sală, au părăsit ședința. Sumele sunt repartizate în așa fel încât nu satisfac nevoile unităților administrative de pe raza județului – a declarat consilierul Cristian Gâfu.

Primarul Caransebeșului, Felix Borcean, a fost mai caustic și a declarat că “probabil primăriile conduse de liberali nu au primit bani pentru că sunt conduse mai bine decât cele PSD-iste care au nevoie de mai mult ajutor“.

Primarul Ioan Popa, care declara la un moment dat că este sigur că banii se vor împărți după criterii bine stabilite și deci nu are ce să se întâmple rău pentru Reșița, s-a văzut nevoit să admită că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, dar că primăria va supraviețui și fără sumele scontate. “50 de mii de lei am dat noi pe cadourile copiilor care vor fi săptămâna viitoare în piață” – a răbufnit primarul Reșiței. “Au fost criterii clare pentru repartizarea banilor. Eu las Consiliul Județean corijent la matematică, după această împărțire. Nu murim fără acești bani, Reșița nu moare, dar acestă practică veche de mai mulți ani ce-i drept, trebuie să înceteze” – a spus Ioan Popa.

Cea mai grea situație este însă la Anina, care are arierate vechi de peste 10 ani și un buget foarte mic. Solicitat să dea explicații cu privire la discrepanțele apărute, președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, a spus că “cele 36 de miliarde de lei, care  sunt banii pe care Consiliul îi repartizează unităților  administrative pentru echilibrarea bugetelor locale, s-au distribuit după solicitări, dar nu sunt suficienți. S-au alocat sume mai mari comunelor deoarece au bugete mici și nu pot lua credite de la bănci, deoarece nu au cu ce garanta”.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu mici amendamente și în lipsa consilierilor PNL, deoarece consilierii rămași în sală erau majoritari.

Daniela Tudor

Cele mai citite

Related Articles