Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Naţională de Medicina Familiei au încheiat un nou parteneriat împotriva cancerului pulmonar.

Acest tip de cancer are cele mai multe decese atât în România cât şi la nivel mondial. Peste 10 mii de români mor din cauza acestei boli, iar alţi 4 milioane au risc crescut de a se îmbolnăvi. În cadrul parteneriatului toţi medicii de familie vor primi din partea organizatorilor campaniei afişe cu impact vizual care le vor prezenta persoanelor din sala de aşteptare informaţii clare despre simptomele bolii, a precizat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Şi în judeţul Caraş-Severin numărul bolnavilor care suferă de cancer pulmonar este în creştere, în special din cauza fumatului, acesta fiind un factor decisiv în dezvoltarea acestei boli.

Totuşi, cancerul pulmonar apare şi la indivizii nefumatori, în aceste situaţii fiind corelat cu expunerea cronica la azbest, cu poluarea exagerată a aerului din zonele industriale, sau chiar cu factori genetici. Cancerul pulmonar poate fi primar sau secundar. Cancerul primar este cel care are origine în structurile plămânului, în timp ce forma secundară apare prin metastazarea altor malignitaţi. Plămânul este unul din cele mai frecvente organe în care se localizează metastazele, alături de oase, ficat şi creier.

Daiana Roşca