Campania de vaccinare a adolescentelor împotriva cancerului de col uterin, un eşec în Caraş-Severin!

Campania Ministerului Sănătăţii demarată la sfârşitul anului 2008 prin programul de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a împotriva cancerului de col uterin a fost un eşec!

Potrivit raportului, principala problemă a nereuşitei campaniei a fost lipsa informării populaţiei, în special a parinţilor şi a medicilor, în plus nu a existat o scrisoare de informare metodologică adresată medicilor care urmau să administreze vaccinul. De asemenea, campania nu şi-a atins scopul pentru că, pentru prima dată în sănătatea publica, a fost introdusă noţiunea de “refuz informat”, care a cauzat neîncrederea familiilor elevelor ce trebuiau vaccinate. Deşi au fost investite 23 de milioane de euro pentru imunizarea fetiţelor impotriva cancerului de col uterin, campania a murit din faşă pentru că din lipsa informării corecte părinţii au spus Nu procesului de vaccinare, iar dozele au ajuns la gunoi a precizat medicul ginecolog Iosif Bădescu.

“Eu de exemplu mi-am vaccinat fata şi nu am stat după această campanie, am cumpărat vaccinul tocmai din America. Dar părinţii s-au speriat, mulţi nici nu au înţeles care este scopul acestui vaccin şi astfel au refuzat. Să ştiţi că dozele au stat în frigider până au expirat şi apoi au ajuns la coştul de gunoi “, a precizat ginecologul Iosif Bădescu.

La ora actuala vaccinul împotriva cancerului de col uterin a fost scos din schema de imunizare obligatorie a Ministerului Sănătăţii şi se face doar la cerere, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Daniel Botgros.

“Considerăm că vaccinul a fost de bun augur în acel moment, însă foarte multe persoane nu au înţeles baneficiile pe care le au adolescentele după imunizare. La ora actuală campania nu mai există dar sigur că părinţii care sunt interesaţi să-şi vaccineze fetiţele pot să se adreseze farmaciilor care pot aduce acest ser”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Daniel Botgros.

Deşi la început nu au avut încredere în acest vaccin femeile din municipiul Reşiţa susţin că nu ar fi rău ca Ministerul Sănătăţii să reia această campanie importantă pentru sănătatate populaţiei. Vaccinul împotriva cancerului de col uterin se găseşte încontinuare în farmacii însă cele 3 doze necesare costa 6.000 de lei, o suma mult prea mare pentru buzunarul părinţilor.

Recomandările europene actuale cu privire la cancerul de col uterin prevăd programe de screening, cu efecte imediate asupra reducerii mortalităţii datorate acestei afecţiuni. Deşi România are o rată a mortalităţii prin cancer de col uterin de şase ori mai mare decât media europeană, situându-se pe primul loc la acest indicator, 80 la sută din populaţia feminină nu a beneficiat de screening pentru cancerul de col uterin.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles