[AUDIO-FOTO] Banatul de Munte este una din minunile lui Dumnezeu în mersul Său prin Univers

Librăria „Semn de Carte” din Reşiţa a găzduit, joi 14 mai, lansarea cărţii „Valea Cernei – trasee turistice în Munţii Mehedinţi şi în Munţii Cernei”, ediţia a treia.

Autorul cărţii, Marius Terchilă, şi-a „asumat” dragostea pentru natură, pentru munţii bănăţeni, descriind,  prin mărturisirea făcută,  emoţia care l-a însoţit pe traseele montane. O viaţă, în care omul şi dascălul Marius Terchilă şi-a împrumutat, într-u veşnicie, patima şi trăirile munţilor, din a căror inimă şi-a adăpat suflarea verbului, pentru a face cunoscută cititorilor săi, reverenţa necesară pe care natura şi Condeierul său Dumnezeu, o merită la fiecare amurg sau răsărit de vremuri!

 

,,Trebuie să ne golim de preaplinul Eu să mai intre în noi un pic de Dumnezeu.”

Profesorul  Marius Terchilă este  un  Boem al munţilor , care şi-a lăsat monoclul şi jobenul în bibliotecă şi a plecat pe traseul destinului său pentru a culege şoaptele naturii şi pentru a se apropia de cuvântul Divinităţii prin iubirea ce-o poartă din naştere Banatului de Munte! Deşi este timişorean, scriitorul este mai degrabă un sluşbaş devotat a tot ceea ce înseamnă cărările de munte. Dacă în copilărie mă fascina Calistrat Hogaş si ale sale„ Drumuri de munte”, revelaţia am trăit-o cunoscându-l pe urmaşul lui Calistrat Hogaş- Marius Terchilă.

Cu astfel de Oameni te întâlneşti rar,astăzi când fiecare aleargă…pe altfel de drumuri, interlocutorul meu îmi pare nu un personaj de basm, ci insuşi Basmul.

Fiecare peisaj, fiecare piatră sau râu, este înălţat până la sufletul cititorului cărţii, fiindcă scriitorul a atins cu piciorul şi cu sufletul său , fiecare literă , fiecare cuvânt pe care le-a luat în expeditile sale montane. Fiecare creastă are un alt răsărit de soare în descrierea sa, fiecare pădure sau potecă de munte se mută din litera cărţii automat  în  mintea cititorului cu toată frumuseţea al cărui miros iţi îmbălsămează lacrima şi emoţia.

„Tot judeţul este extraordinar”, mărturiseşte scriitorul, „un adevărat spectacol al naturii.Această a treia ediţie a cărţii „Valea Cernei – trasee turistice în Munţii Mehedinţi şi în Munţii Cernei”, este povestea celor doi fraţi -Munţii Mehedinţi pe versantul stâng şi Munţii Cernei pe versantul drept.Cerna este fata zglobie a Godeanului care uneşte cei doi munţi!

Valea Cernei este cea mai frumoasă din ţară Nu aş putea să spun care din cei doi munţi este mai fascinant , mai atrăgător , ambii sunt uluitori. Cu poieni ,cascade , poteci , cu minuni create de mâna omului ,aşa cum este poteca lui Ghiţuică în cătunele Scărişoara şi Ineleţ, unde sunt patru scări tăiate în stânca, ca să se poată ajunge la biserică unde să ne rugăm Divinităţii.”

Zâmbeşte cald şi  eu pot înţelege de unde are puterea de-a savura cu atâta blândeţe  fiecare invitaţíe a naturii! Îmi vorbeŞte cu patimă şi  clipeşte bucuros de câte ori mă simte dominată de fascinaţía poveştii sale…Pentru a-mi păstra starea de catharsis continuiă cu aceeaşI însufleţíre:

“În Munţii Mehedinţi este cea mai înaltă cascadă din ţară, Cascada cu cele trei trepte , iar dincolo pe versantul drept este Cascada Vânturătoarea. Domogledul este unic, iar în Munţii Cernei este Arjana, nume de prinţesă dacă, care oferă un spectacol uluitor.  Traseul până la ea  este solicitant , 12 ore, aproximativ.Cheile Corcoaiei sunt un moment de legendă din istoria Banatului. Acolo Iorgovan a răpus balaurul, luptându-se cu el în Retezat şi în Cheile Corcoaiei i-a dat lovitura de graţie. Aceeaşi legendă spune că de aceea fierbe apa acolo. Se mai pot vedea şi azi urmele solzilor în stânca de calcar.”

În timp ce sufletul meu  se ascundea  prin cotloanele cheilor Corcoaiei pentru a vedea lupta viteazului Iorgovan cu balaurul, profesorul Marius Terchilă mă îngăduie în fascinaţia basmului său, spunându-mi:

„Domogledul este unic prin pinul negru de Banat!”

Unic sunteţi şi dumneavoastă ,domnule profesor! Unic ca şi Banatul de Munte!

Şi pentru conformitate , scurta ,dar atât de fermecătoarea  mărturisire  a profesorului Marius Terchilă, se cuvine ascultată şi spusă mai departe, iar cărţile sale sunt domniţele viteazului Iorgovan ce se mai luptă şi azi cu Balaurii uitării şi indiferenţei !

Camelia Duca, amfitrionul evenimentului a subliniat pasiunea şi harul scriitorului Marius Terchilă, încadrând sufleteşte acest eveniment, ca pe unul de-o unicitate profundă:

„Este o onoare şi-o bucurie pentru noi să-l  găzduim pe Marius Terchilă, vechiul  prieten al Librariei Semn de carte, cel mai longeviv realizator de emisiuni de turism la Radio Reşiţa, practic un prieten comun al nostru şi al radioului. Bate traseele cu pasul , efectiv face traseele cu caiete, prieteni-documentat. Foarte important pentru tinerii nostri-comuniunea cu natura! Domnul Tărchilă a venit cu cea de-a treia ediţie a cărţii „Valea Cernei – trasee turistice în Munţii Mehedinţi şi în Munţii Cernei”,  adăugită şi completată cu informaţii noi.

Domnul Tărchilă este un bănăţean de şes care vorbeşte la superlativ de Banatul de Munte!

 

Printre pasionaţii de drumeţi şi lecturi montane , la eveniment a fost prezent si un vechi cititor al lui Marius Tărchilă-Andrei Szabo. În exclusivitate pentru Radio Reşiţa , Andrei Szabo a declarat:

„Sunt pasionat de drumeţii şi iubitor de zone mirifice pe care le găsim din plin în Banatul de Munte. Am venit la o întâlnire cu nişte oameni care din păcate sunt pe cale de dispariţie . Din ce în ce mai puţini sunt cei care ne pot împărtăşi din aceste minunăţii pe care noi le avem în imediata  noastră apropiere şi de care , foarte greu ajungem să  fim conştienţi.

A fost o călătorie în timp , a fost  o călătorie în arealele absolut deosebite , oameni care vin de la zeci şi sute de kilometri , vorbesc la superlativ despre bogăţiile din imediata vecinătate a Reşiţei !”

Profesorul Marius Terchilă  toată viaţa lui a fost o propovăduire a valorilor spirituale şi a iubirii pentru natură şi pentru plaiurile româneşti. Susţine mereu, argumentat şi imbatabil, că Banatul de Munte este una din minunile lui Dumnezeu în mersul Său prin Univers. Cărţile sale îmi dau  argumente în sprijinul credinţei mele că judeţul acesta , poate fi ignorat de unii dintre noi,  dar nu poate fi înfrânt, pentru ca Dumnezeu a şi-a coborât din Rai , Veşnicia îmbrăcată în tăria pietrei, pieptănată cu râurile cristaline , ce se nasc din parfumul poienilor şi a legendelor. Creaţia Sa ne-o risipeşte prin graiul literei , profesorul Marius Terchilă, punând Iubirea sa în spaţialitatea bănăţeană ca pe un  veşmânt pentru eternitate!

Anca  Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles