Bolnavii de TBC internaţi la Marila nu vor mai fi mutaţi la Spitalul din Oraviţa! Deşi sanatoriul rămâne o adevărată problemă pentru judeţul Caraş-Severin, Direcţia de Sănătate Publică încearcă să găsească rapid o soluţie.

Cele mai recente studii de prefezabilitate, arată că este nevoie de aproximativ23 de milioane de euro pentru reabilitare. Dacă vor face rost de bani, DSP doreşte şi construirea unui centru medical pentru persoanele dependente de droguri.

Sanatoriul TBC de la Marila a fost o clădire modernă, construită pe role de fier, pentru a avea o rezistenţă seismică ridicată, dar acum a devenit o ruină. Calamităţile din toamna anului 2014 au distrus acoperişul. Imobilul are probleme mari la faţadă şi balcoane, iar liftul este nefuncţional de ani buni.

Actuala clădire a fost dată în folosinţă în anii 40, iar astăzi, după ce a trecut de-a lungul anilor, în subordinea mai multor instituţii, este doar o secţie exterioarã, cu 90 de paturi, a Spitalului Orăşenesc din Oraviţa. La ora actuală, doar parterul şi primele două etaje mai sunt funcţionale, chiar dacă în sanatoriu sunt internaţi bolnavi de TBC din toată ţara.

Pacienţii sunt relativ mulţumiţi de actualele condiţii cel puţin mâncarea e bunã, iar personalul medical este atent. Un lucru este cert: pentru ca sanatoriul să nu se desfiinţeze, e nevoie urgentă de bani. Autorităţile din Caraş-Severin susţin cã singura soluţie este preluarea sa de către Ministerul Sănătăţii, ca suport al Programului Naţional de Luptă împotriva Tuberculozei. Acolo, însă, a fost depus un proiect de reabilitare încă din 2006. Se pare că a fost uitat pe vreun raft prăfuit!

Daiana Roşca