[AUDIO] Autoritățile cărășene nu tremură la cutremur. Deşi… ar trebui

Proprietarii clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic au obligația să consolideze construcțiile. Acest lucru nu se întâmplă în Caraș-Severin, evident din lipsa banilor.

Cele mai multe astfel de clădiri cu bulină roşie se află în Băile Herculane. Oamenii se tem să locuiască în ele, dar se riscă din lipsă de alt spaţiu. Clădiri cu bulină roşie, adică încadrate în clasa I de risc seismic, se află şi în municipiul Reșița, dar şi în Moldova Nouă. Şi aici, proprietarii s-au mulţumit doar să le acorde această clasificare. În Caraş-Severin există două focare cu risc ridicat de cutremur, spune colonelul Corina Braje de la ISU Semenic.

În urmă cu un an, a fost lansată Campania Națională „NU TREMUR LA CUTREMUR”, destinată informării, conștientizării și pregătirii populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur cu magnitudine ridicată. Cu toate acestea, doar cei care au prins cutremurul din 77 ştiu cu să acţioneze. Teoretic.

În urma cutremurului de acum 39 de ani, au murit peste 1.500 de persoane, 11.300 au fost rănite şi aproape 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit. Cele mai multe pagube materiale s-au înregistrat în Bucureşti, unde au fost puse la pământ peste 30 de clădiri şi blocuri.

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles