[AUDIO]Smaranda Arghirescu:”Ajutorul dat de Asociaţia Patricia Popa este vital pentru micuţii cu boli oncologice de la Spitalul Louis Ţurcanu”

În România lipsesc medicamente esenţiale în tratarea copiilor care suferă de cancer. Deşi dreptul la tratament al copiilor este garantat prin lege, în realitate de cele mai multe ori singura lor şansă la tratament este reţeaua asociaţiilor de voluntari care cumpară medicamentele din afara ţării.

Costurile, uneori uriaşe în cazul moleculelor mai noi, sunt susţinute de ONG-uri şi de donatori. De mai bine de 20 de ani Asociaţia Patricia Popa ajută Spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara cu medicamente, aparatură şi materiale sanitare. Ajutorul acestei asociaţii este vital pentru copiii cu boli oncologice susţine conf.dr. Smaranda Arghirescu:

În ultima perioadă, din ce în ce mai multe medicamente lipsesc, fie că sunt medicamente de top sau medicamente necesare pentru anumite intervale de timp. Cauzele acestor, mă rog, situații de colaps în aprovizionare sunt diverse. Da, unele sunt prea ieftine, altele nu rentează. De ce să aduci în România forme de prezentare a citostaticelor pentru copii? Da, când poți să aduci doar pentru adulți și mai vezi tu cum împarți fiola aia, mă rog, ca să ajungă și pentru copil.

Undeva la nivel de minister, la nivel de Casă Națională, ar trebui făcut ceva. Ne aprovizionăm cu toate medicamentele ca să putem respecta aceste protocoale internaționale. Datorită acestei discontinuități în aprovizionarea cu medicamente avem această asociație pentru ajutorarea copiilor cu cancer. Patricia Popa, prin intermediu acestei asociații procurăm din alte țări aceste medicamente, alte țări însemnând oricare din țările la care avem acces Bulgaria, Germania, Ungaria, Austria, Italia și așa mai departe.

Ajutorul oferit de această asociație nu a fost întâmplător și durează de foarte mulți ani. E o strânsă relație de prietenie, de colaborare între spital și această asociație. Cât de importantă este pentru spital? Este fantastic de importantă. De ce? Pentru că practic nu este o asociație care ajută un bolnav sau 2 bolnavi sau 5 bolnavi. Este o asociație care la solicitarea medicilor, ne procură medicamentele de care avem nevoie, care intră în farmacia spitalului, deci sub formă de donații. De aceste medicamente beneficiază practic orice copil care se internează la noi“.

Cele mai citite

Related Articles