Începând de astăzi, 5 iulie, şi până în 14 iulie, la Reşiţa au loc înscrierile pentru învăţământul profesional şi profesional dual.

Pentru anul şcolar 2021-2022, la Colegiul Tehnic Reşiţa şi la Colegiul Economic al Banatului Montan sunt diponibile 159 de locuri, fiind puse la dispoziţia celor interesaţi calificări în 11 meserii.

La Colegiul Tehnic sunt diponibile 100 de locuri pentru calificările: lăcătuş, sudor, mecanic auto, operator maşini cu comandă numerică, electrician, instalator şi confecţioner, iar la Colegiul Economic al Banatului Montan sunt disponibile 59 de locuri pentru calificările de ospătar, bucătar, lucrător hotelier şi brutar-patiser.

„Cel mai important avantaj este faptul că elevul dobândeşte competenţe reale, pentru că el desfăşoară activitatea practică poate la viitorul lui loc de muncă, intră în câmpul muncii şi vede ce se întâmplă acolo, la agentul respectiv, şi ce înseamnă meseria pe care el şi-a aleso. În afară de asta mai există şi alte beneficii. Vorbim despre acea bursă profesională care la învăţământul dual este de 400 de lei. Elevul primeşte 200 de lei din partea statului şi 200 de lei din partea agentului economic […]. De asemenea, Primăria Reşiţa oferă elevilor care vin la învăţământul dual cazarea gratuită în internatele şcolare, trei mese pe zi gratuite la cantinele şcolare şi transportul gratuit. Elevii beneficiază de asigurările medicale plătite de către agentul economic, au oportunitatea de a lucra pe perioada verii, dacă doresc acest lucru, la agentul economic, şi după cei trei ani de învăţământ profesional, elevul poate opta să îşi continue studiile în sistemul de învăţământ seral pentru a finaliza studii medii respectiv liceul,” a declarat pentru Radio Reşiţa, viceprimarul municipiului, Mădălina Chiosa.

Pot opta pentru această formă de învăţământ absolvenţii de clasa a VIII-a de anul acesta, dar şi cei din seriile anterioare, care au vârsta de pâna la 26 de ani. De asemenenea, pot alege învăţământul dual şi elevii care nu luat parte la Evaluarea Naţională, dar care su situaţia şcolară încheiată.