[AUDIO]Anvelopele ‘all season’ sunt legale! „Nu contează denumirea comercială” – R.A.R.

În ultima perioadă, în presa națională, s-a plimbat „nestingherită” o informație FALSĂ, potrivit căreia, anvelopele denumite comercial „ALL SEASON” sunt respinse de lege și ar putea exista amenzi mari pentru cei care sunt prinși cu astfel de pneuri de iarnă montate pe mașini.

Din fericire reprezentanții Registrului Auto Român au fost prompți și au publicat un comunicat în care au dezmințit aceste informații:

ANVELOPE DE IARNĂ

PRECIZARI RAR

Registrul Auto Român respinge cu fermitate informațiile apărute în presă în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope promovate comercial drept ”all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece.

În media a fost preluat și interpretat tendențios un comunicat al RAR, din anul 2011, care se regăsește pe site-ul instituției, fară a fi fost solicitat și un punct de vedere al Registrului Auto Român.

Prin urmare, ne vedem nevoiți să facem următoarele precizări, pentru toți clienții noștri și pentru publicul larg:

TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (insemnând noroi si zapada), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.

Registrul Auto Român nu a făcut în ultima perioadă nicio altă declarație de presă având ca subiect anvelopele de iarnă!

Prin urmare, atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S, NU EXISTĂ SANCȚIUNI!

BIROUL DE PRESĂ – RAR”

De asemenea important

De asemenea este important de precizat că nu există o dată de la care anvelopele de iarnă devin obligatorii, TOȚI conducătorii auto fiind OBLIGAȚI PRIN LEGE să aibă pneurile pentru sezonul rece montate dacă drumurile sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei!

Recomandările experților însă îndeamnă cetățenii să monteze anvelopele de iarnă dacă temperatura de afară coboară sub 7 grade Celsius, pentru că sub acest prag termic pneurile de vară pot crea probleme de rigiditate în timpul rulării.

Un reportaj de ascultat

Și chiar dacă în presă au circulat, zilele trecute, informații false legate de anvelopele de iarnă, potrivit cărora cele denumite „ALL SEASON”, nu ar fi acceptate de lege, reșițenii nu au fost încurcați când și-au ales pneurile pentru sezonul rece.

Găsiți toate aceste informații și păreri în reportajul următor:

sursa foto: Facebook – Registrul Auto Român Oficial

De același autor

Related Articles