[AUDIO] Zile libere de sărbători cu recuperări

Angajatorii vor putea acorda tuturor salariaţilor zi liberă pentru sărbătorirea Paştelui şi Rusaliilor la date diferite, în funcţie de calendarul fiecărei confesiuni, dar cu recuperarea zilelor acordate în pluş, potrivit unui proiect de lege recent promulgat. Românii vor avea Vinerea Mare liberă în 2020. Anul acesta, Paştele ortodox pică pe 19 aprilie, iar Paştele catolic este sărbătorit cu o săptămână mai devreme, pe 12 aprilie. Modificările actuale sunt precizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraş-Severin, Mihaela Aga:

Prin Legea nr. 37 din 02 aprilie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 280, se aduc completări articolului 139 din Codul Muncii (Legea nr.53/2003), astfel că: “pentru salariaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.
Salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator “.

De același autor

Related Articles