[AUDIO] Vizită arhierească la Oraviţa Montană. Episcopul Caransebeşului a slujit în biserica “Adormirea Maicii Domnului”

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat duminică, 14 martie, alături de credincioșii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița. Părintele Episcop a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială alături de un sobor de preoți și diaconi. Au participat mulți credincioși, printre care numeroși copii și tineri, membrii centrului de tineret al parohiei. Acești tineri au prezentat după Sfânta Liturghie un moment artistic, interpretând pricesne, poezii și cântece specifice perioadei. Alături de copiii și tinerii din această parohie au fost și membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, care la rândul lor au interpretat câteva pricesne.

Cu acelaşi prilej, Preasfințitul părinte Lucian a sfințit și casa parohială ce a fost recent renovată și înfrumusețată. Pentru toată activitatea desfășurată în parohie părintele paroh a fost hirotesit iconom stavrofor de către ierarh, iar ctitorii și binefăcătorii au primit Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”. Episcopul Caransebeşului a felicitat gazdele pentru activitatea spirituală şi pastoral-misionară desfăşurată aici.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița a fost ridicată între anii 1781-1784. Ctitorul bisericii parohiale din Oravița Montană a fost negustorul Hagi Nicolae Dimitrie. Sfântul locaș este unul monumental din piatră și cărămidă, în stil baroc, cu bolta semicilindrică, iconostas de lemn de tei; biserica e acoperită cu tablă de cupru, turla ornamentală cu motive florale fiind acoperită și ea cu tablă de cupru. Biserica a fost târnosită în anul 1784 de către episcopul Vichentie Popovici.

foto: Episcopia Caransebe;ului

De același autor

Related Articles