[AUDIO/VIDEO] Vouchere pentru dispozitive și tehnologii de asistare destinate persoanelor cu dizabilități

Persoanele cu dizabilități pot avea parte de orice facilitate, ca și cele fără nevoi speciale. De la posibilitatea găsirii unui loc de muncă până la proteze, sau orice alt fel de tehnologie asistivă, care să le ușureze traiul. Campanie de promovare pentru tehnologii ajutătoare, desfășurată de Autoritatea Națională  pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă își propune atât „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, cât și ajutorarea acestora în achiziționarea dispozitivelor medicale necesare.

Astfel persoanele cu dizabilități dornice să se integreze social în câmpul muncii, pot beneficia de vouchere în valoare maximă de 23.000 de lei, pentru achiziția de accesorii, și tot felul de tehnologii necesare gradului de handicap în care sunt încadrate. Aparaturile care poate fi achiziționată cu voucherul respectiv, de la furnizorii de tehnologii și dispozitive ajutătoare, sunt prevăzute în lista disponibilă pe site-ul ANDPDCA.

Cine poate accesa voucherul de până la 23 de mii de lei

 Pot accesa voucherele persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

1.Sunt persoane care au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap;

2.Sunt persoane în căutarea unui loc de muncă și care nu au un loc de muncă în prezent;

3.Sunt persoane cu vârste între 18-65 ani, inclusiv elevi și studenți.

Voucherul poate fi folosit și pentru achiziția mai multor produse asistive. Condiția este ca produsele să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive de asistare și tehnologii de acces.

În cazul în care valoarea produselor este mai mare decât cea a voucherului, diferența este suportată de beneficar sau de reprezentantul legal al acestuia, după caz.

Ce pași trebuie urmați pentru obținerea voucherelor

Persoana cu dizabilități se prezintă la AJOFM și se înregistrează ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Aici primește servicii de informare, consiliere și mediere.

Semnează apoi acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă și participă la minimum două activități de informare, consiliere, mediere, cea de mediere fiind obligatorie.

La DGASPC se depune dosarul cu documentele necesare, iar Direcțiile transmit către ANDPDCA centralizatorul cu cererile depuse. ANDPDCA transmite DGASPC voucherele nominale tipărite.

Persoana cu dizabilități –

  • ridică voucherul de la DGASPC;
  • prezintă voucherul furnizorilor de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces prevăzuți în lista disponibilă pe site-ul ANDPDCA;
  • primește produsul/produsele alese din Lista cu produse de pe siteul gov.ro

Sprijin și avantaje și pentru angajatori

Proiectul prevede și posibilitatea ca 200 de angajatori să obțină o subvenție de până la 15.900 lei pentru accesibilizarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități angajate.

Îi încurajez pe cei care aud despre acest proiect să meargă la AJOFM pentru a obține mai multe informații despre posibilitatea obținerii unui voucher pentru achiziționarea unui dispozitiv asistiv, chiar dacă nu au în vedere perspectiva angajării imediate. Este important să lărgim orizontul celor cărora comunitatea nu le-a oferit suficientă încredere în abilitățile pe care le posedă și să-i sprijinim pentru a se integra mai ușor în societate” – Florica Cherecheș, președinte ANDPDCA.

Rezultate ale proiectului

În perioada 23 mai 2019 – 30 septembrie 2021:

  • 1111 persoane incluse în grupul țintă care au beneficiat de sprijin (servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii sau formare profesională);
  • 436 persoane angajate, din care pentru 156 se finanțează subvenții conform art. 80 și 85  din Legea nr. 76/2002  privind  sistemul  asigurărilor pentru  șomaj și stimularea ocupării forței de muncă (din 700 cum sunt prevăzuți în Indicatori);
  • 419 vouchere eliberate;

Rezultate în Caraș-Severin și Timiș

Dintre acestea, în toată această perioadă, cuprinsă între în perioada 23 mai 2019 – 30 septembrie 2021, în județul Caraș-Severin două persoane au beneficiat de aceste vouchere în valoare maximă de 23.000 de lei, iar în Timiș 11 persoane cu dizabilități au intrat în posesia lor.

Rezultatele așteptate ale proiectului

  • 7000 persoane cu dizabilități informate și consiliate în vederea angajării;
  • 200 persoane cu dizabilități, non-NEET pentru care se finanțează subvenții
  • 200 spații de muncă adaptate;
  • campanie de informare a beneficiarilor cu privire la achiziționarea produselor asistive;
  • solicitări de decontare a voucherului;
  • vouchere decontate. 

Informații de background

ANDPDCA, în parteneriat  cu  Agenția   Națională   pentru   Ocuparea   Forței  de  Muncă, implementează proiectul ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, Cod MySMIS2014+:130164, proiect cofinanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Data de finalizare a proiectului: 31.07.2023

Valoarea totală a proiectului: aproximativ 22,6 milioane euro.

sursa și sursa foto: andpdca.gov.ro

De același autor

Related Articles