[AUDIO] Situaţia terenurilor şi nepriceperea agenţilor agricoli, cauzele neîntocmirii amenajamentelor pastorale în Caraş-Severin

Deşi legiferată de Ministerul Agriculturii că, întocmirea amenajamentului pastoral va deveni o măsură obligatorie la nivelul fiecărei unităţi administrative, până în prezent doar un sfert dintre primăriile din Caraş-Severin au verificat dacă sunt în regulă cu terenurile.

Fără amenajamentul pastoral, pe viitor, crescătorii de animale nu vor mai putea accesa fonduri şi nu vor mai primi subvenţiile necesare pentru locurile de păşunat de pe raza localităţii de rezidenţă. Până în prezent din cele 77 de unităţi administrative din judeţ doar 19 au întocmit proiecte de amenajament pastoral spune Maria Panacea – purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin. Nu am lăsat problema aşa şi am mers pe firul subiectului. Am stat de vorbă cu câţiva primari din localităţile care încă nu au depus documentaţiile pentru întocmirea amenajamentelor pastorale şi am aflat că nu sunt în ordine cu situaţia terenurilor şi cu toate că au aşa-zişi specialişti agricoli la primărie, aceştia nu au experienţa necesară să realizeze asemenea proiecte. Primarul comunei Ticvaniu Mare, Aurel Jivan:

“În primul rând datorită neclarităţii situaţiei păşunilor. Nu avem o situaţie clară de unde până unde ţine păşunea. Documentaţia de împărţire a terenurilor la Legea 18 s-a făcut haotic. Dacă făceam după schiţele de carte funciară nu reuşeam să o rezolv şi-atunci am luat un topograf, am făcut ridicare topo la toată păşunea şi acum sunt în curs de intabulare cu ea. Într-o lună de zile sper să am toate documentele. Atunci pot să mă ocup de amenajamentul pastoral; să ştiu de unde şi până unde e, am lemne în ea, ce vegetaţie am, ce conţine practic. Şi a doua, lipsa de specialişti. Legea spune cu specialiştii primăriei, ai Direcţiei agricole, ai Camerei agricole, am agent agricol, dar el nu se descurcă pentru amenajamentul pastoral…”.

Explicaţia primarului comunei Ticvaniu Mare, Aurel Jivan, a fost confirmată şi de consilierul local al comunei Brebu Nou, Iosif Gabriel Bordea şi de alţi gospodari din comunele din Caraş-Severin aflaţi în aceeaşi situaţie.

Scopul realizării amenajamentelor pastorale constă în diminuarea sau înlăturarea procesului de degradare a pajiştilor printr-un mod raţional de gospodărire a fondului pastoral naţional subliniază Maria Panacea:

“Amenajamentul pastoral reprezintă documentaţia care cuprinde măsurile tehnice, organizatorice şi economice necesare ameliorării şi exploatării pajiştilor şi se întocmeşte în două exemplare de către Consiliul Local.”

Amintim că, începând cu anul 2018, este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral conform unei legi publicate deja in Monitorul Oficial. (Hardy Cvoica)

Sursa foto: agricultura.ro

Cele mai citite

Related Articles