[AUDIO] Porcul sacrificat în bătătură, doar cu analize şi pentru consumul familial

Nimic nu se compară cu carnea de la porcul sacrificat în gospodăria proprie. Acesta este principiul după care se ghidează mulţi dintre cei care doresc să prepare produse tradiţionale pentru masa de Crăciun, însă de multe ori principiul este aplicabil doar atunci când sacrificarea unui porc crescut la ţară vine la pachet şi cu un examen trichineloscopic. Şi asta pentru că şi autorităţile judeţene abilitate recunosc importanţa păstrării tradiţiilor şi în acest scop recomandă efectuarea obligatorie a analizei cărnii de la porcul sacrificat în gospodărie, a precizat pentru Radio Reşiţa preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Caraş-Severin, Alin Deteşan:

Recomandăm examinarea carcaselor de la toţi porcii sacrificaţi. După examinarea trichineloscopică, cei care solicită primesc de la medicul veterinar un buletin de examinare în care este certificat că porcul este sănătos în privinţa trichinelozei, dar asta nu înseamnă că acel buletin face obiectul unui comerţ cu produsele rezultate sau cu cartea examinată pentru că este interzisă comercializarea cărnii de porc pentru consumul public, ea poate fi folosită doar pentru consumul familiar.

dr. vet. Alin Deteşan

Cât de receptivi şi reponsabili sunt însă cetăţenii?

Este o măsură de precauţie care ne ajută să nu îmbolnăvim familia. De la Revoluţie încoace fac în fiecare an, până atunci nu făceam.

Este o măsură foarte bună. Recomand tuturor care sacrifică porcul să meargă şi să facă analiza trichineloscopică a cărnii.

Păreri cetăţeni

Amintim că, în perioada sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a intensificat acţiunile de supraveghere şi control asupra produselor de origine animală pe raza judeţului. În baza unui program care îi include pe toţi medicii veterinari, DSVSA a instituit permanenţa pentru a putea fi semnalate neregulile şi luate prompt măsurile ce se impun.

Pentru sesizări consumatorii pot apela numărul de telefon 0255/ 231004.

Cele mai citite

Related Articles