[AUDIO] Luna martie aduce o serie de colecte mobile de sânge în Caraș-Severin

După ce şi-a prelungit programul de lucru, cu o oră, Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa va organiza, la începutul lunii martie, cu sprijinul Episcopiei Caransebeşului, mai multe colecte mobile de sânge pentru bolnavii din spitale. Vă reamintim că unitatea de transfuzii se confruntă cu o criză de sânge iar stocul trebuie îmbunătăţit, pentru că sunt foarte multe cereri, din partea spitalelor, care trebuie onorate.

Astfel, o colectă mobilă de sânge va fi organizată pe data de 2 martie la Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă şi pe 15 martie caravana de donare de sânge va ajunge la mânăstirea din staţiunea Băile Herculane, ne-a declarat medicul coordonator Rodica Neaga.

Şi de această dată, Episcopia Caransebeului are un rol important, pentru că sprijină şi aceste acţiuni și va mobiliza populaţia sănătoasă, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, să meargă să doneze sânge. Cu ajutorul preoţilor, enoriaşii vor fi îndemnaţi să facă acest pas pentru că, de exemplu, un singur donator poate salva 3 vieţi, ne-a declarat preotul arhimandrit Casian Ruset.

De asemenea, pentru a lua parte la această campanie umanitară nu este necesar certificatul verde.

Donatorii au serie de beneficii: sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accidente vasculare se reduc cu 30%. Cei care donează sânge periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit în fiecare an.

CE TREBUIE SĂ CUNOASCĂ PERSOANELE CARE POT FI DONATORI DE SÂNGE:

-Vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
-Greutate corporala minima 50 kg;
-Tensiunea arteriala : maximă nu depăşeşte 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
-Valoarea hemoglibinei nu este mai joasă de 125g/l pentru femei şi nu mai puţin de 135 pentru bărbaţi;
-Nu prezintă afecţiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer, tendinţa de sângerare anormală.
-Intervalul de timp între doua donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile .

De același autor

Related Articles