În judeţul Caraş-Severin se fac pregătiri pentru testarea rapidă anti SARS COV-2 în farmacii. Există însă o problemă. Numărul farmaciilor interesate să se alăture acestui proiect iniţiat de Ministerul Sănătăţii este tot mai mic. De exemplu, în Reşiţa doar 5 farmacii au mai rămas pe lista pentru testare.

Cele mai multe s-au retras pentru că acest proces va demara târziu, regulile pentru desfăşurarea acestei activităţi sunt stricte şi costisitoare iar cazurile de COVID-19 sunt în scadere şi nu va exista interes din partea populaţiei să vină să se testeze contra cost explică preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Caraş-Severin, Pavel Roşca.

La această oră nu se cunoaște numărul farmaciilor din județ interesate de această campanie națională de testare pentru depistarea persoanelor cu SARS CoV-2.

Kiturile de testare vor fi livrate gratuit de Ministerul Sănătăţii iar farmaciile îşi vor putea fixa și un cost de testare pentru că aceste teste rapide nu vor fi gratuite. Personalul din farmacii va fi instruit pentru a realiza testările de către Colegiul Farmaciștilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Astfel, farmaciile pot desfășura această activitate după obținerea unui aviz temporar emiş în format electronic, de Direcția Județeană de Sănătate Publică. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu alte șase luni. Potrivit ordinului emis de Ministerul Sănătății, testările vor fi făcute în spații separate de cele utilizate pentru comercializarea de medicamente. Farmaciile vor putea chiar să își amplaseze corturi sau cabine de testare în apropierea punctului de lucru.

Până în acest moment aproximativ 1.000 de farmacii din totalul de aproximativ 8.000 au anunțat că sunt interesate să participe la acest program.