Şi şoferii pot fi afectaţi de temperaturile extreme mai ales dacă autovehicolul nu are climă. În aceste condiţii, poliţiştii au câteva recomandări pentru şoferii obligaţi să circule pe caniculă. Detalii ne oferă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, Alina Boeru.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să folosească sistemele de climatizare, să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald şi să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă; De asemenea, să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele  generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână.

Toodată, şoferii sunt avertizaţi să nu conducă după ce a consumat băuturi alcoolice, acest lucru constituie un factor de risc pentru traficul rutier, favorizând producerea accidentelor. Nici vorbitul la telefon în timpul mersului, fără a folosi dispozitivele speciale “mâini libere”, nu este recomandat. Temperatura ridicată din habitaclul maşinii va accentua starea de oboseală ce se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă şi se termină cu adormirea la volan.  De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute.

Recomandăm persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă să evite pe cât posibil deplasare cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare iar dacă este imperios necesar deplasarea să aibă un însoţitor în autovehicul. Solicităm conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic, deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, Alina Boeru.

În plus, la staţionare şoferii sunt rugaţi să nu-şi lase copii sau animalele de companie închise în autoturism pentru că le pot pune viaţa în pericol.

Atenţie! Temperaturile ridicate accentuează considerabil oboseală conducătorilor auto astfel încât recomandarea principală pentru pietoni este aceea de a se asigura foarte bine înainte de a trece strada.