[AUDIO-FOTO]Lichiorul din ouă de prepeliţă şi cârnăciorii din carne de prepeliţă printre delicatesele mesei de Paşti ale românilor

Pastrama şi cârnăciorii din carne de prepeliţă, dar şi ouăle murate şi chiar lichiorul din ouă de prepeliţă sunt câteva delicatese preparate după reţete tradiţionale foarte vechi, uitate de români, a precizat pentru Radio Reşiţa George Neacşu, crescător de prepeliţe din comuna Tunari judeţul Ilfov, care a avut curajul şi a diversificat linia de consum din această specie, ajungând în prezent singurul din ţară la anumite produse.

Facem pastramă de prepeliţă, în curând vrem să încercăm şi lichiorul din ouă de prepeliţă şi ouă murate, marinate cu măsline, cu capere, vrem să ajungem cât mai departe. Chiar am descoperit o reţetă de cârnăciori din carne de prepeliţă, amestecată cu bacon, la care mai am de lucru până o finalizez aşa cum îmi doresc. Reţetele sunt foarte vechi, dar cam uitate pentru că noi românii nu prea cunoaştem încă ceea ce ascunde prepeliţa, vitaminele conţinute în care. Este o carne foarte bună, nutritivă pentru consumatori, doar că noi nu prea cunoaştem calităţile acestei cărni aşa de bine cum o ştiu europenii, ei fiind consumatori notorii. În România, creşterea prepeliţelor a devenit mai intensă în urmă cu doi-trei ani, dar sunt foarte mulţi care renunţă uşor după o lună sau două pentru că vor profit din primele săptămâni ori asta nu se poate. În prezent deţin peste 350 de exemplare din rase, precum Jumbo Gold, Jumbo White şi japoneze. Eu anul acesta (n.r. 2021) în 9 martie am avut doi ani de când mă ocup în regim intensiv de această îndeletnicire şi în paralel cresc şi găini. Pentru sărbătorile de Paşti am tăiat câteva prepeliţe, aproximativ 2 kg, urmează să le pun în baiţ şi peste 24 de ore le scot, le pun la vânt şi în Vinerea Mare e gata pastrama de prepeliţă pentru masa de Paşti. Momentan am pregătit doar pentru consumul familial, cunoştinţe şi prieteni, dar dacă sunt doritori din ţară cu drag îi deservesc. Până acum nu am încercat această variantă de a expedia produse către consumatori, dar pe viitor de ce nu?, pentru că momentan sunt singurul din România care a diversificat linia şi produce şi cârnăciori din carne de prepeliţă. Pastramă am auzit că ar mai fi un crescător pe undeva în ţară“.

George Neacşu

Sursa foto: facebook

De același autor

Related Articles