Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO]Lichiorul din ouă de prepeliţă şi cârnăciorii din carne de prepeliţă printre delicatesele mesei de Paşti ale românilor

Pastrama şi cârnăciorii din carne de prepeliţă, dar şi ouăle murate şi chiar lichiorul din ouă de prepeliţă sunt câteva delicatese preparate după reţete tradiţionale foarte vechi, uitate de români, a precizat pentru Radio Reşiţa George Neacşu, crescător de prepeliţe din comuna Tunari judeţul Ilfov, care a avut curajul şi a diversificat linia de consum din această specie, ajungând în prezent singurul din ţară la anumite produse.

[AUDIO-FOTO]Lichiorul din ouă de prepeliţă şi cârnăciorii din carne de prepeliţă printre delicatesele mesei de Paşti ale românilor

Articol editat de Gerhard Chwoika, 28 aprilie 2021, 14:10 / actualizat: 28 aprilie 2021, 21:35

Facem pastramă de prepeliţă, în curând vrem să încercăm şi lichiorul din ouă de prepeliţă şi ouă murate, marinate cu măsline, cu capere, vrem să ajungem cât mai departe. Chiar am descoperit o reţetă de cârnăciori din carne de prepeliţă, amestecată cu bacon, la care mai am de lucru până o finalizez aşa cum îmi doresc. Reţetele sunt foarte vechi, dar cam uitate pentru că noi românii nu prea cunoaştem încă ceea ce ascunde prepeliţa, vitaminele conţinute în care. Este o carne foarte bună, nutritivă pentru consumatori, doar că noi nu prea cunoaştem calităţile acestei cărni aşa de bine cum o ştiu europenii, ei fiind consumatori notorii. În România, creşterea prepeliţelor a devenit mai intensă în urmă cu doi-trei ani, dar sunt foarte mulţi care renunţă uşor după o lună sau două pentru că vor profit din primele săptămâni ori asta nu se poate. În prezent deţin peste 350 de exemplare din rase, precum Jumbo Gold, Jumbo White şi japoneze. Eu anul acesta (n.r. 2021) în 9 martie am avut doi ani de când mă ocup în regim intensiv de această îndeletnicire şi în paralel cresc şi găini. Pentru sărbătorile de Paşti am tăiat câteva prepeliţe, aproximativ 2 kg, urmează să le pun în baiţ şi peste 24 de ore le scot, le pun la vânt şi în Vinerea Mare e gata pastrama de prepeliţă pentru masa de Paşti. Momentan am pregătit doar pentru consumul familial, cunoştinţe şi prieteni, dar dacă sunt doritori din ţară cu drag îi deservesc. Până acum nu am încercat această variantă de a expedia produse către consumatori, dar pe viitor de ce nu?, pentru că momentan sunt singurul din România care a diversificat linia şi produce şi cârnăciori din carne de prepeliţă. Pastramă am auzit că ar mai fi un crescător pe undeva în ţară„.

George Neacşu

Sursa foto: facebook

Funcţionarii din Caraș-Severin se alătură protestului național împotriva Guvernului
Actualitate luni, 15 septembrie 2025, 07:22

Funcţionarii din Caraș-Severin se alătură protestului național împotriva Guvernului

Funcţionarii din Caraș-Severin se alătură protestului național împotriva Guvernului. Angajaţii din administraţia publică locală se...

Funcţionarii din Caraș-Severin se alătură protestului național împotriva Guvernului
Reșița pregătește un nou drum de 5 kilometri: legătura dintre DN 58 și zona industrială Valea Țerovei
Actualitate luni, 15 septembrie 2025, 06:00

Reșița pregătește un nou drum de 5 kilometri: legătura dintre DN 58 și zona industrială Valea Țerovei

Consiliul Local Reșița a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru un proiect rutier strategic: realizarea unei legături între DN 58 și zona...

Reșița pregătește un nou drum de 5 kilometri: legătura dintre DN 58 și zona industrială Valea Țerovei
Două decenii de rugăciune și pelerinaj la Crucea-monument de pe Muntele Mic
Actualitate duminică, 14 septembrie 2025, 20:11

Două decenii de rugăciune și pelerinaj la Crucea-monument de pe Muntele Mic

Muntele Mic a fost și în acest an locul de întâlnire al miilor de credincioși veniți să participe la cea de-a XX-a ediție a pelerinajului la...

Două decenii de rugăciune și pelerinaj la Crucea-monument de pe Muntele Mic
Modernizarea Micro 1 din Reșița, amânată: investiția ar putea fi bugetată în 2026
Actualitate duminică, 14 septembrie 2025, 10:04

Modernizarea Micro 1 din Reșița, amânată: investiția ar putea fi bugetată în 2026

Reșițenii din Micro 1 mai au de așteptat până la demararea lucrărilor de modernizare. Primarul municipiului, Ioan Popa, a explicat că...

Modernizarea Micro 1 din Reșița, amânată: investiția ar putea fi bugetată în 2026
Actualitate duminică, 14 septembrie 2025, 10:00

Zilele Palatului Cultural Reșița 2025 – deschidere cu tradiție și emoție

Prima zi a celei de-a XIV-a ediții a Festivalului „Zilele Palatului Cultural Reșița – Tradiție, muzică și artă în inima Banatului” a...

Zilele Palatului Cultural Reșița 2025 – deschidere cu tradiție și emoție
Actualitate duminică, 14 septembrie 2025, 09:19

Reabilitarea centrului vechi din Oravița: primăria vrea să redea farmecul istoric al orașului

Primăria Oravița a anunțat demararea unui amplu proiect de reabilitare a centrului vechi al orașului, unde farmecul arhitectural este afectat de...

Reabilitarea centrului vechi din Oravița: primăria vrea să redea farmecul istoric al orașului
Actualitate duminică, 14 septembrie 2025, 07:00

Două microbuze școlare noi pentru elevii din Cornereva, în sprijinul transportului sigur și eficient

Primăria comunei Cornereva a primit recent două microbuze noi, destinate transportului elevilor către unitățile de învățământ de pe raza...

Două microbuze școlare noi pentru elevii din Cornereva, în sprijinul transportului sigur și eficient
Actualitate sâmbătă, 13 septembrie 2025, 19:30

Ministrul Sănătății: Lucrările pentru Institutul Regional de Oncologie din Timișoara continuă cu finanțare europeană nerambursabilă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat sâmbătă, 13 septembrie 2025, că lucrările la Institutul Regional de Oncologie din...

Ministrul Sănătății: Lucrările pentru Institutul Regional de Oncologie din Timișoara continuă cu finanțare europeană nerambursabilă