[AUDIO-FOTO]Directorul Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca: “Animalele realizează echilibrul în biosferă”

Echilibrul ecologic reprezintă ansamblul stărilor și interrelațiilor dintre elementele componente ale unui sistem ecologic, care asigură menținerea structurii, funcționarea și dinamica ideală a acestuia.

Biosfera desemnează spațiile de pe Pământ unde există viață şi conține o multitudine de organisme și de specii care formează numeroase ecosisteme, a subliniat pentru Radio Reşiţa directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca de Ziua Mondială a Animalelor.

Conform acestuia biosfera este importantă pentru că: produce materie organică, permite viața pe pământ, oferă alimente și materii prime, curăță mediul de toxine, este substratul lanțului trofic, conservă diversitatea biologică, menține mediul original al popoarelor indigene, oferă compuși farmaceutici şi poate ajuta la urmărirea contaminanților.

La nivelul Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, fauna este reprezentată din peste 600 de specii, din care peste 80 sunt protejate de convenţii internaţionale şi directive europene. Animalele au o importanţă deosebită în viaţa omului şi a planetei, ele oferă echilibrul în întreaga biosferă. În funcţie de condiţiile de viaţă, de aspectul lor morfologic, nivelul de dezvoltare este diferit, dar fiecare animal este important în felul său. Multe din animalele de pradă joacă un rol esenţial în reglarea structurii ecosistemului. Îndem pe toţi turişţii, vizitatorii Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, să fie responsabili cu natura atunci când se deplasează pe trasee sau când vizitează obiectivele de pe arealul arie protejate.”

Nicolae Ifca

Sursa: wikipedia

Sursa foto: Nicolae Ifca

De același autor

Related Articles