[AUDIO-FOTO] Physalisul – o plantă exotică originară din Columbia, se dezvoltă şi rodeşte în grădina unui cărăşean din Ticvaniu Mare

Physalis, păpălău, lampionul chinezesc, cătina incaşă sau cireaşa de pământ este un fruct care le face cu ochiul românilor în această perioadă în care alimentele bogate în Vitamina C sunt la mare căutare. Deşi este un fruct exotic cu origini în America de Sud: Peru, Ecuador și Columbia, se cultivă şi prin grădinile din Caraş-Severin, iar importurile, în creştere, arată că această cultură poate fi chiar foarte profitabilă dacă ar fi cultivată pe suprafeţe mari, iar în România ar avea potenţial spun specialiştii în agricultură.

În comuna cărăşeană Ticvaniu Mare, inginerul horticol Teodor Ciubotă cultivă cu succes de câţiva ani, în grădina proprie, pentru consumul familiar, pe câteva rânduri, Physalis peruviana.

Este o plantă din Columbia care merge şi la noi. Am intrat pe internet şi am rămas uimit când am văzut că se cultivă şi în alte ţări decât cele de origine. Eu de 4 ani cultiv. Face fructele acelea foarte aromatice cu care nevasta mea prepară gemuri, dulceaţă, compot; excepţional. Plus că fructele se consumă în stare proaspătă. Până la toamnă, planta creşte până la 2 metri. Este o plantă anuală pe care o înmulţesc prin seminţe. Are o vitalitate fantastică. Anul trecut a dat singur din pământ. Momentan sunt singurul din Ticvani care cultiv din pasiune Physalisul, dar le-am spus şi la vecini că le arăt cum se face. Răsadul trebuie pus din februarie şi plantat în aprilie ca să aibă timp să se dezvolte calumea. E foarte rezistent, nu are boli, nu are dăunători şi îi plac solurile uscate. Trebuie doar udat şi palisat că are o creştere rapidă, stufoasă, luxuriantă; eu îi mai tai din lăstari ca să îl dirijez în formă de palmet să crească aşa pe rânduri.

Teodor Ciubotă

Physalis peruviana este considerat a fi unul dintre cele mai gustoase fructe din lume. Fructul comestibil are culoare portocalie și este acoperit de o manta ca de hârtie creponată având un aspect asemănător lampionului chinezesc.

Fructul este căutat pentru substanțele conținute. Este bogat în vitamine din complexul B. De asemenea are în compoziție vitamina P recunoscută pentru proprietățile anti-inflamatorii, anti-oxidante și anti-virale. Aceste fructe mai conțin vitamina A, iar cantitatea de vitamina C este dublă față de cea din lămâie. Fructele Physalis-ului au un conținut ridicat de proteină, aproximativ 16%, calciu, fier, fosfor, zaharuri. Bogate în carotenoide și polizaharide, aceste fructe ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. De asemenea fructele pysalis conțin 18 aminoacizi și toți cei 8 aminoazici esențiali. Melatonina din fruct previne bolile neurodegenerative la persoanele în vâstă. Fructul mai este utilizat în tratarea şi prevenirea cancerului, a leucemiei,  reumatismului, astmului, malariei, hepatitei, dermatitei, litiazei renale sau a gutei.

Physalis se poate consuma în varianta proaspătă sau uscată. Gustul este acrișor asemănător agrișelor, iar în varianta uscată seamănă cu gustul șerbetului de lămâie.

Fructul proaspăt se consumă ca atare sau în diverse combinații în smoothie-uri, gemuri, prăjituri sau salate de fructe, iar uscat poate fi adăugat și în cereale.

Este bine ca acest fruct să nu fie confundat cu rudele sale care cresc la noi şi prin păduri sau pe marginea drumurilor, tot soiuri de physalis, dar care au doar rol decorativ fiind toxice în rest.

Sursa:

Foto: Radio România Reşiţa

De același autor

Related Articles