[AUDIO-FOTO] Pe drumul lavandei, la Caraşova

În mijlocul câmpiei cu dealuri înverzite şi fâneţe, se oferă ochiului privitorului plantația de lavandă de la Caraşova, cu acel mov de poveste care te duce cu gândul la pozele din regiunea franceză Alpes-de-Haute-Provence, care în sezon se îmbracă într-o mantie violet, iar un parfum divin înmiresmează aerul de vară.
În această simetrie de albastru, mov, lila şi mai nou chiar şi de galben şi roz îţi atrage atenţia câte un sălaş vechi, ascuns printre livezile cu pomi fructiferi şi culturile de cereale ale caraşovenilor.
Plantaţia de lavandă de la Caraşova se află pe drumul care leagă comuna cu acelaşi nume de satul aparţinător Clocotici, pe un teren aflat în proprietatea familiei Nicolae Miloia.
De la Ivan Haţegan-Miloia, ginerele lui Nicolae Miloia, am aflat că lavanda are nevoie de nişte condiţii climatice anume, umiditatea fiind cea care îi influenţează perioada de înflorire.
Astfel, ajutaţi de părinţi, Ivan Haţegan-Miloia şi soţia Gordana au înfiinţat în 2013 o cultură cu lavandă pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi și pe lângă activitatea de a crea un spațiu în care îţi poţi petrece timpul liber și de a aduna florile în buchețele sau în săculețe cu plante uscate, atât de bine cunoscute pentru mirosul lor terapeutic și multe alte beneficii, în acest an s-au gândit şi la exploatarea turistică a plantaţiei, amenajând până şi micul sălaş din apropiere pentru cazarea iubitorilor de natură.
Ivan Miloia-Hategan
… ideea a venit prin anul 2013 după ce am văzut o plantaţie în Croaţia şi una în Austria, mi-a plăcut cum arată şi mi-am zis să plantez şi eu, având la dispoziţie un teren pe care am vrut să-l valorific pentru altceva. Am început să restaurez şi sălaşul pentru a dezvolta agroturismul în zonă. Prima plantaţie s-a uscat în anul 5 din cauza excesului de apă, credem noi şi în 2020 am replantat şi am reorientat rândurile şi sperăm să nu mai avem parte de surprize neplăcute. În momentul de faţă avem 10 sau 12 soiuri diferite de lavandă, chiar roz şi galbenă, dar şi o specie înrudită cu aceasta, este vorba de helichrysum imortele. Florile de lavandă urmează să le recoltăm, însă momentan le vindem celor care ne trec pragul, sub formă de bucheţele şi săculeţi. Se poate obţine şi ulei esenţial, doar că noi în prezent nu avem cantitatea necesară, dar sperăm ca la anul să putem face şi acest produs. Momentan există o distilerie în judeţul Timiş la Becicherecul Mic unde în 2018 am distilat, dar pentru un singur litru de ulei este nevoie de o cantitate de aproximativ 200-300 de kg de floare. Turiştii sunt impresionaţi de ceea ce văd când ajung în plantaţia de lavandă. Am avut vizitatori chiar şi din Bucureşti şi din alte zone ale ţării, care trecând prin Caraş-Severin s-au abătut şi la noi. Le place zona, s-au plimbat, şi-au făcut poze. Celor care încă nu au ajuns la noi, îi invit să vină, pot organiza picnicuri, le punem la dispoziţie pături şi hamace pentru a se relaxa. Lavanda a înflorit de la începutul lunii şi cred că va mai ţine câteva săptămâni după care recoltăm floarea şi rămân tufele verzi. Este însă posibil să mai înflorească odată şi în toamnă, asta în funcţie de condiţiile meteorologice. Tufa rămasă nu se taie, lavanda fiind o plantă perenă, ea poate trăi şi 10-15 ani, depinde şi cum o îngrijeşti. În cazul în care nu este tundă corespunzător se lemnifică şi trebuie tăiată de jos, dar în primăvara următoare porneşte din nou. La anul ne propunem să fim mai pregătiţi cu Ziua Porţilor Deschise şi o serie de alte evenimente organizate la sălaş”, a subliniat Ivan Haţegan-Miloia pentru Radio Reşiţa.          
Amintim că, lavanda a fost cultivată încă de pe vremea romanilor pentru a parfuma apa de baie şi lenjeria, iar în Evul Mediu aceasta a fost folosită pentru parfumul său şi proprietăţile medicinale.
Conform informaţiilor primite de la Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin, în judeţ lavanda este cultivată pe o suprafaţă de 2.18 hectare, iar pe lângă plantaţia de la Caraşova o mai găsim şi pe terenurile unor fermieri din Berzovia, Bozovici şi Răcăşdia. 

Cele mai citite

Related Articles